Tichete de masă 2023. Marcel Ciolacu vrea să le acorde în bani. Care este explicația
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că Guvernul pe care îl conduce ia în calcul acordarea în bani a tichetelor de masă, începând de anul viitor. Premierul a explicat de ce ar putea fi implementată această măsură.
Motivul pentru care tichetele de masă ar putea fi acordate în bani
Potrivit premierului, această măsură este necesară din cauza comisioanelor mari percepute de firmele ce emit cardurile pentru aceste tichete de masă.
„Este o propunere, pentru că companiile care emit acest tichete au ajuns, totuși, la un comision destul de mare din punctul meu de vedere – 3% la emitere, 3% la colectare – după informațiile pe care le am eu.
Dacă nu înțelegem că nu putem să avem profit excepțional și poate încadrat și cu 1% (impozit – n.r.), și cu doi angajați… Eu astfel de șmecherii nu le mai accept și atunci voi lăsa alternativa”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu, despre ce se va întâmpla cu voucherele de vacanță
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a adăugat că voucherele de vacanță vor fi emise în continuare pe card, iar apoi s-ar putea recurge la Poșta Română sau la alt sistem public.
Valoarea tichetelor de masă a fost majorată, începând cu data de 1 august 2023, la 35 de lei, iar începând cu 1 ianuarie 2024 va crește la 40 de lei, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate de către Guvern în acest sens.
Și acordate sub formă de bani, tichetele de masă ar urma să beneficieze de aceleași facilități fiscale ca în prezent.
Reprezentanții HoReCa i-au cerut premierului să nu permită acordarea tichetelor de masă în bani, pentru că acest lucru ar duce la scăderea numărului angajaților care le vor folosi pentru a lua masa.
„Nu creaţi o situaţie riscantă în care să fie pusă sub semnul întrebării singura masă certă a 3 milioane de oameni! Cardurile de masă sunt acordate angajaţilor pentru a mânca la prânz, iar, prin modificarea pe care intenţionaţi să o faceţi,
riscaţi să deschideţi o cutie a Pandorei şi să schimbaţi în mod dramatic destinaţia acestor bani, transformându-i în lichidităţi care vor ajunge în alte zone ale economiei, pe care acum încercaţi să le reglementaţi, cum ar fi jocurile de noroc”, a avertizat organizaţia HORA.