10 feb. 2010 | 15:14

Filmele 3D – pirateria: 1-0. Urmează repriza a doua…

TEHNOLOGIE
Filmele 3D - pirateria: 1-0. Urmează repriza a doua...

PiShades

Hollywood-ul are așteptări mult mai mari de la blockbuster-ul lui James Cameron decât doar efectele speciale 3D care uimesc lumea. Noul obiectiv conturat? O mână de ajutor în lupta contra pirateriei.

Vei spune… Bine, dar momentan piața de filme 3D piratate este inexistentă. Și ai dreptate, pentru că aproape nimeni nu are posibilitatea să vadă așa ceva acasă. Dar acest lucru se poate schimba în viitorul apropiat: Sony, Panasonic și Samsung au anunțat deja că vor lansa televizoare 3D în decursul acestui an. Așadar, cererea de filme 3D piratate va crește considerabil. Întrebarea este dacă pirații vor putea copia aceste efecte speciale sau se vor mulțumi să vândă copii 2D.

De obicei, pirații au două variante de a multiplica un film: filmatul în sala de cinematograf sau spargerea codurilor de securitate de pe DVD-urile originale. Următorul pas este încărcarea fișierelor, fie ele filmate sau copiate, pe site-uri de file sharing, prea bine cunoscutele torrent-e.

Dar filmatul în sală la un film 3D nu ajută la nimic, și asta pentru că imaginile sunt formate din proiecția a două fascicule de lumină polarizate diferit. Ochelarii 3D funcționează ca un filtru, fiecare ochi captând câte un fascicul de lumină polarizată. Pentru că cele două proiecții sunt  ușor diferite, fiecare ochi primește o altă imagine și astfel se creează iluzia de spațialitate.

Jake Sully_Avatar

În cazul tehnologiei RealD folosită pentru Avatar, ecranul alternează cele două fascicule polarizate la o viteză de 144 de frame-uri pe secundă, de șase ori mai repede decât în cazul unui film obișnuit. Cu alte cuvinte, dacă filmezi în sală cu un handycam nu vei obține nimic altceva decât o imagine blurată.

Nici a doua variantă de piratare, copiatul de pe disc, nu se dovedește a fi mai ușor de aplicat, pentru că filmele 3D de pe Blu-ray reprezintă cea mai nouă tehnologie existentă. În plus, studiourile pot adăuga elemente de siguranță care să împiedice copierea simultană a celor două proiecții.

Cu toate astea, nimeni și nimic nu a oprit pirateria până acum. Este adevărat că acest fenomen poate fi încetinit cu ajutorul noilor tehnologii, dar mai devreme sau mai târziu pirații vor găsi o metodă să ocolească și aceste sisteme. Din punctul meu de vedere, nu peste mult timp vom vedea tarabele, ODC-ul și torrent-ele pline de copii 3D mai mult sau mai puțin reușite ale acestor blockbustere care momentan pot fi văzute doar în sălile de cinema.


Sursa: msnbc.com