12 sept. 2023 | 13:55

Nu mai poți avea permis de conducere în România. Noua sancțiune menită să reducă accidentele rutiere, numărul drogaților din trafic

ACTUALITATE
Nu mai poți avea permis de conducere în România. Noua sancțiune menită să reducă accidentele rutiere, numărul drogaților din trafic

Autoritățile române caută sancțiuni din ce în ce mai creative și mai aspre pentru a descuraja consumul de droguri și alcool pe străzile patriei, mai ales când acțiunile cu pricina se pot lăsa cu victime.

În contextul evenimentelor rutiere dramatice din ultimele săptămâni și luni, autoritățile de la București lucrează la mai multe proiecte pentru a înăspri Codul Rutier din România. Una dintre cele mai aspre astfel astfel de inițiative a fost făcută publică de premierul Marcel Ciolacu la început anului școlar, având în vedere că vizează tinerii țării.

Testele pozitive de droguri te lasă fără posibilitatea de a mai avea carnet

În speranța combaterii consumului de droguri în rândul minorilor, se va schimba legislația referitoare la mecanismul de acordare a permiselor de conducere. Punctual, sunt vizați tinerii între 16 și 18 ani care depistați pozitiv la teste pentru consum de stupefiante, halucinogene și alte substanțe.

„Există o coordonare în acest moment și cu ministrul Justiției și cu ministrul de Interne. Am văzut de dimineață și anunțul președintelui României, de a intra cu anumite măsuri în CSAT. (…)

Vor fi și modificări, cum sunt cu permisele de conducere – o perioadă care nu mai ai voie, dacă vei fi găsit, poate găsim și la tinerii între 16 și 18 ani, dacă sunt depistați la anumite testări pozitiv în ceea ce privește drogurile, să nu aibă voie să-și ia permisul de la 18 ani, poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă de la finalul zilei de ieri.

Deși în scenariul expus de Ciolacu nu mai ai voie niciodată să obții permisul de conducere în România, avocatul Adrian Cuculis a făcut referire la o perioadă de 15 ani de interdicție într-o intervenție la Antena 3.

„Din punctul meu de vedere, nu poți să vii cu niște reguli definitive, trebuie să ținem cont și de Constituție. Trebuie să facem altfel. Dacă în timpul școlii sau până la 18 ani ești în baza de date la DIICOT ca și consumator să extindem acest termen cu 15 ani.

Astfel nu vor mai consuma droguri. Cel puțin în cazul băieților, aceștia la 18 ani vor carnetul de conducere. Este o dorință a copiilor de a avea permis la 18 ani. Dacă te prinde până la 18 ani cu droguri, să ai dreptul la carnet peste încă 15 ani. Să vedeți cum o să fie o eradicare a fenomenului”, a declarat Adrian Cuculis

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele