Toți românii care au investit în titluri de stat trebuie să știe. Ce se întâmplă cu impozitarea, anunțul de la Guvern
Printre metodele mai mult sau mai puțin creative la care s-au gândit autoritățile române pentru a aduce mai mulți bani la bugetul de stat s-a numărat și impozitarea titlurilor de stat, precum Tezaur sau Fidelis. Acum, au apărut mai multe informații pe subiect.
Titlurile de stat reprezintă o soluție prin care statul român se împrumută de la populație cu o dobândă relativ avantajoasă în raport cu băncile. Marele avantaj al acestei soluții vine însă din faptul că pe profitul obținut după un an, doi sau trei nu plăteai impozit, până acum. Aparent, s-a cochetat serios cu posibilitatea impozitării acelui profit, dar gestul ar fi fost o lovitură majoră pentru fiabilitatea titlurilor de stat în rândul populației și, după cum a explicat ministrul Finanțelor, se pare că s-a renunțat la acel scenariu.
Impozitarea titlurilor de stat, în așteptare
Deși scenariul impozitării titlurilor de stat a fost unul cât se poate de real, după cum a insistat Marcel Boloș într-o intervenție la Prima News, în final, nu s-a mai concretizat nimic și totul a rămas la nivel de vorbe. A fost doar un proiect.
”Sunt foarte sincer, măsurile acestea, când le enunţăm la modul general toată lumea e de acord cu ele, când pătrundem în detaliu (..) atunci lumea începe să nu le accepte. Rămăseserăm cu un impact bugetar şi urma să gândim alte şi alte măsuri (..) şi la un moment dat s-a pus în discuţie ca măsură de ultim moment”, a afirmat ministrul.
În primul rând, măsura legată de titlurile de stat nu viza investitorii instituționali. Mai mult decât atât, în urma unei analize realizate de experții de la finanțe, s-a dovedit că nu ar fi benefică.