Înlocuirea tichetelor de masă cu bani: ce trebuie să știi ca simplu angajat în România
Pe măsură ce deficitul bugetar trebuie acoperit, iar instituțiile europene ne îndeamnă să luăm cât mai rapid măsuri în acest sens, autoritățile de la București par să mai fi identificat o măsură care a stârnit deja reacții dure în spațiul public. Este vorba despre înlocuirea tichetelor de masă oferite angajaților cu sume de bani.
Ei bine, în calitate de simplu angajat, trebuie să știi că la ora actuală încă nu s-a luat nicio decizie oficială în acest sens. Prin urmare, încă beneficiezi de tichetele de masă aferente zilelor lucrătoare pe care le-ai muncit, dacă și până acum le-ai primit.
Dacă însă zvonurile din spațiul public vor ajunge să se materializeze într-o lege sau OUG, vor apărea schimbări și e posibil ca aceste tichete valorice să fie înlocuite cu sume de bani.
Ni se taie tichetele de masă? Ce ne așteaptă, de fapt
De asemenea, se vorbește despre faptul că tichetele de masă nu doar că vor fi înlocuite cu sume de bani, ci vor fi și taxate cu 10% din valoare.
Ei bine, contestatarii măsurii sunt numeroși și din rândurile acestora fac parte mai ales reprezentanți ai sectorului privat, care spun că măsura fiscală este toxică și va avea efecte negative asupra firmelor, angajaților, dar și asupra economiei naționale, care ar urma să sufere pierderi semnificative, dacă o astfel de hotărâre va exista.
Consultanții Frames estimează că se va adânci gaura în bugetul public cu suma de 6 miliarde de lei, dacă tichetele de masă vor fi schimbate conform celor prezentate anterior.
Experții trag un semnal de alarmă și par să ceară autorităților decidente să își facă mai bine calculele, fiindcă o astfel de modificare fiscală e mai păguboasă decât ne imaginăm.
„Dincolo de suprataxarea microîntreprinderilor, de creşterea taxelor în sectorul imobiliar şi majorarea TVA la o serie întreagă de servicii, peste 3 milioane de români s-ar putea trezi, peste noapte, fără o sursă financiară importantă – tichetele de masă. Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme să renunţe la ele, în condiţiile în care nu au buget prevăzut pentru a susţine taxele către stat. O altă măsură controversată vizează includerea posibilităţii de a livra sumele asociate tichetelor de masă şi sub formă de bani cash”, se menţionează în analiză.
„Ultimul draft al ordonanţei permite, practic, ca banii cash să poată fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru păcănele şi pentru orice altceva. În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate”, mai notează sursa citată.