Codul Rutier devine mai dur: Ce sancțiuni îi așteaptă pe cei care provoacă accidente mortale
Schimbări importante pregătite pentru legislația rutieră.
Șoferilor condamnați definitiv pentru uciderea unei persoane ca urmare a nerespectării legislației rutiere li se vor interzice dreptul de a redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.
Privațiunea intră în vigoare după efectuarea mandatului sau de la expirarea perioadei de supraveghere. Măsura face parte într-un proiect de lege votat luni, 04 septembrie în Camera superioară a Parlamentului.
Potrivit circuitului legislativ, măsura legislativă va fi dezbătută în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz. Astfel, proiectul legislativ vizează aprobarea OUG 11/2023.
„Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat (…) nu au dreptul să se prezinte la examen pentru obținerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, pe o perioadă de cinci ani de la data executării pedepsei în regim de privare de libertate sau de la data expirării termenului de supraveghere stabilit de instanță”, se arată în proiectul aflat în dezbatere, potrivit avocatnet.ro
Sancțiuni suplimentare pregătite de Guvern
La începutul anului în curs, Codul rutier a fost modificat prin OUG 11/2023. Una din noile modificări prevede ca persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, în urma unei sentințe prin care infracțiunea respectivă a fost dezincriminată, poate cere eliberarea unui nou permis de conducere fără a mai susține examen.
Ba mai mult, șeful serviciului rutier are obligația să stabilească restituirea permisului de conducere în situația în care măsura anulării nu a fost dispusă de instanță pentru șoferul condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată.
În altă ordine de idei, Guvernul pregătește un plan de măsuri în 12 puncte prin care urmărește înăsprirea sancțiunilor pentru șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise.
Astfel, conducătorii auto depistatați în situația amintită riscă să le fie confiscate autoturismele. Suplimentar vor rămâne pietoni pentru o perioadă de zece ani de zile. Marcel Ciolacu a precizat că deputații vor dezbate asupra proiectului de lege în primele două săptămâni din actuala stagiune parlamentară.