16 sept. 2023 | 19:12

Misterioasa planetă Marte: când vor oamenii de știință s-o colonizeze, cum vom trăi acolo

ACTUALITATE
Misterioasa planetă Marte: când vor oamenii de știință s-o colonizeze, cum vom trăi acolo

Planeta Marte este mai încorporată în existența umană decât îi acordăm credit. Este o mică planetă fascinantă care ne-a captat atenția de când Galileo a observat-o pentru prima dată într-o noapte înstelată cu ajutorul telescopului său, în secolul al XVII-lea.

Și acum, mai mult ca niciodată, ar putea fi următoarea noastră casă, poate chiar în această viață! Pregătește-te pentru câteva lucruri interesante despre Marte pe care probabil nu le știai.

Dacă oamenii ar putea pune piciorul pe Marte, s-ar simți mult mai ușori. Această planetă este mai mică decât Pământul și are mult mai puțină gravitație la suprafață – de fapt, cu 62,5% mai puțină gravitație. Asta înseamnă că, dacă cântărești 90 de kilograme, ai avea doar 34 de kilograme pe Marte! Cine are nevoie de o dietă când s-ar putea să ne mutăm într-o bună zi pe Marte?

Da, există vulcani pe Marte – iar unul dintre ei se numește Olympus Mons și este un vulcan scut care se înalță la trei ori înălțimea Muntelui Everest, cu o înălțime de aproape 22 km și un diametru de 600 km. Acoperă aproape aceeași suprafață ca Franța continentală.

Orice oameni de știință sau cercetători decedați care au contribuit la studiul lui Marte pot avea acum numele lor să trăiască pentru totdeauna pe planeta roșie – cratere mai mari de 60 km sunt numite în onoarea acestor contribuitori esențiali. De asemenea, orice crater cu diametrul sub 60 km poartă numele unui oraș de pe Pământ cu o populație sub 100.000, precum Surrey.

Cât de mare este Marte? Din punctul de vedere al volumului, puțin peste șase Marte întregi ar putea să intre în planeta noastră natală. Diametrul lui Marte este de 53% din diametrul Pământului, ceea ce o face a doua cea mai mică planetă din sistemul solar, imediat după Mercur.

NASA plănuiește, în următoarele câteva decenii, să creeze o colonie pe Marte „independentă de Pământ”. Până în anii 2030, „Căutăm capacitatea oamenilor de a lucra, de a învăța, de a opera și de a trăi în mod durabil dincolo de Pământ pentru perioade lungi de timp”.

În acest context, peste 100.000 de oameni sunt gata să părăsească Pământul în căutarea pășunilor mai roșii – au solicitat deja o excursie dus-întors pe Marte, ca parte a proiectului The Mars One.

Numele capitalei Egiptului, Cairo, este derivat din numele arab „al Qahir”, care este numele arab al lui Marte. Orașul a fost numit după planetă, se presupune că Marte se ridica în ziua în care orașul a fost fondat.

Un an pe Marte înseamnă 1,8 ani pe Pământ – 687 de zile, mai exact. Cu toate acestea, o zi marțiană durează doar cu 40 de minute mai mult decât o zi de 24 de ore aici, pe teritoriul nostru.

Solul colectat de pe Marte încă nu ne oferă o concluzie concretă la întrebarea dacă a existat sau există viață pe planetă. Cu toate acestea, este excelent pentru cultivarea sparanghelului și a napului, dar nu este bun pentru căpșuni sau afine, datorită faptului că este mai alcalin decât acid. Cred că va trebui să reducem dependența de clătite cu afine, dacă vrem să locuim pe Planeta Roșie. Clătitele cu sparanghel nu sună la fel de bine.

Marte este rece, așa că pentru a o face mai primitoare pentru viitoare colonizări, oamenii de știință doresc s-o încălzească puțin, introducând încălzirea globală prin „teraformare”. Acest lucru ar implica creșterea dioxidului de carbon atmosferic și a vaporilor de apă pentru a crea temperaturi mai calde în atmosferă.

Imaginile radar de la NASA au arătat că a existat într-adevăr o eră glaciară care s-a încheiat cu aproximativ 400.000 de ani în urmă, iar Marte încă iese din ea.

Prima navă spațială care a fost trimisă să exploreze Marte a fost Mars 1 a Uniunii Sovietice, în 1962. Doar doi ani mai târziu, în 1964, americanii au trimis Mariner 4, care mai târziu a oferit lumii primele imagini ale Planetei Roșii.