11 sept. 2023 | 13:28

Căt plătești pe o Dacia Duster în rate pe 4 ani. Cât dai în plus la leasing față de prețul mașinii

ACTUALITATE
Căt plătești pe o Dacia Duster în rate pe 4 ani. Cât dai în plus la leasing față de prețul mașinii

Puțini români știu că există mai multe posibilități prin care pot ajunge să aibă parte de mașina mult dorită, nu neapărat să se îndatoreze pe o perioadă foarte lungă de timp sau să contracteze credite de nevoi personale pentru a o plăti cu banii jos la dealerii auto.

Leasingul operațional este o posibilitate mai mult decât interesantă, în condițiile în care beneficiarul își permite încheierea unui astfel de contract.

Concret, pe o perioadă scurtă de timp, de doar câțiva ani, beneficiezi de o mașină la alegere, contra unei rate lunare. Foarte atractiv este faptul că rata respectivă acoperă o serie de costuri ce în mod normal dau mari bătăi de cap celor ce cumpără mașini. Vorbim despre plata asigurărilor RCA si CASCO, a taxelor si impozitelor aferente mașinii și a cheltuielilor de reparație.

Care e diferența dintre leasingul financiar și cel operațional?

„Diferența majoră dintre cele doua tipuri de contracte, din punct de vedere al definiției acestora, este reprezentată de ceea ce se întâmpla la sfârșitul erioadei de leasing.

Concret, cei care apelează la leasingul financiar vor avea posibilitatea de a intră în posesia autoturismelor preluate, odată cu finalizarea contractului. Ei vor trebui să achite și o suma reziduală, stabilită în momentul întocmirii contractului. Leasingul operațional nu permite achiziționarea bunului închiriat, la momentul finalizării contractului (…) În cazul leasingului operațional, riscurile aferente utilizării mașinilor sunt asumate în întregime de către compania care le da în folosință beneficiarilor. Acesta este un avantaj deosebit al leasingului operațional și unul dintre principalele motive pentru care acest tip de contract a crescut foarte mult în popularitate”, conform explicațiilor asirom.ro.

Conform unei firme de leasing consultate de observatornews.ro, pentru o Dacia Duster veti plăti aproximativ 575 euro pe lună. Asta înseamnă peste 27.000 de euro după patru ani. Mai mult decât costă o maşină nouă, cu banii jos – sub 22.000 de euro.

Trebuie să știi că poți contracta un leasing operațional și ca persoană fizică, de la unele firme ce-ți oferă această opțiune, însă economic vorbind e mult mai probabil să ai o rată mai mică și să fie mai convenabil un leasing operațional ca persoană juridică. Ca firmă poți beneficia de deductibilitatea parțială sau totală a cheltuielilor legate de leasingul operațional.