Apocalipsa climatică a început. Cum va fi vremea la iarnă și anul viitor. „Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor”
Specialiștii au avertizat că a început „apocalipsa climatică”, în contextul în care vara ce tocmai a trecut a înregistrat cele mai mari temperaturi medii globale ce u fost măsurate vreodată. Aceștia au dezvăluit cum se așteaptă să fie vremea la iarnă și anul viitor.
„Vom avea o nouă ordine climatică”
Observatorul european Copernicus a prognozat că anul acesta va fi probabil cel mai cald an din istorie, în timp ce climatologii se așteaptă ca 2024 să fie chiar și mai călduros, deoarece fenomenul El Nino va ajunge la maturitate.
„Vom avea o nouă ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă”, a declarat climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.
Potrivit climatologului, acest an se apropie la o sutime de 2016, cel mai cald an din observațiile înregistrate la nivel global.
„Probabil că până la sfârșitul anului am putea avea o ierarhie în care 2023 să doboare recordul lui 2016. Recordurile acestea se doboară și lună de lună, în unele cazuri chiar de la zi la zi, așa cum a fost în această vară.
Vara 2023 este ca vară boreală cea mai caldă la nivel global, așa cum rezultă din înregistrări. Avem de-a face cu temperaturile cele mai mari din ultimii 120.000 de ani apreciază experții, iar asta este o estimare bine fundamentată de comunitatea științifică.”, a explicat climatologul.
Cum va fi vremea anul viitor
Conform specialistei, este foarte probabil ca anul viitor să fie chiar mai călduros decât cel în curs, deoarece fenomenul El Nino va ajunge la maturitate, iar influența sa asupra temperaturii medii globale va fi mult mai mare.
„El Nino s-a dezvoltat din vara acestui an, ia un timp până când răspunsul atmosferei la temperaturile mult mai mari din Pacific apar și în atmosferă.
Pe lângă ce se întâmplă în Pacificul tropical, unde sunt temperaturi mai mari, avem și încălzirea la nivelul întregului ocean planetar.”, a explicat Roxana Bojariu, precizând că în vara acestui an au fost înregistrate temperaturi fără precedent în Oceanul Atlantic.
Climatologul a explicat că acesta este un semnal de alarmă, deoarece oceanul absoarbe 90% din căldura rezultată datorită intensificării efectului de seră rezultat prin acțiunile umane.
„Aceste ploi cu cantitate foarte mare de precipitații au impact devastator, cantitatea mare de precipitații poate fi legată de aceste temperaturi mari la suprafața mărilor și oceanelor care determină evaporare intensificată. Rezultă așadar o cantitate sporită de vapori de apă care alimentează aceste efecte, așa cum e acum în Spania, Grecia, Turcia.”, a declarat Bojariu.
Cum va fi vremea la iarnă
În ceea ce privește prognoza meteo pentru această iarna, climatologul este de părere că ar putea fi înregistrate ninsori puternice, însă deocamdată este dificil de estimat acest lucru.
„Toate sistemele de vreme, inclusiv cele din anotimpul de iarnă pot căpăta un nivel de severitate mult mai mari. Vom avea noi norme climatice, o nouă ordine climatică, deja facem trecerea spre noua ordine climatică. Se schimbă toate caracteristicile anotimpurilor și ale formei în care fenomenele atmosferice se manifestă.”, a explicat climatologul.
De altfel, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), António Guterres, a declarat în această săptămână că a început colapsul climatic. Conform Copernicus, iulie a fost cea mai fierbinte lună măsurată vreodată, iar august a doua cea mai fierbinte.