11 sept. 2023 | 09:19

Ciudățenia din centrul Pământului: ce ar fi descoperit oamenii de știință

ACTUALITATE
Ciudățenia din centrul Pământului: ce ar fi descoperit oamenii de știință

În ceea ce privește știința imaginilor seismice, există multe necunoscute. Totuși, câțiva oameni de știință au descoperit ceva cu totul interesant.

Mai exact, „fundul” unui ocean antic ar putea fi înfășurat în jurul nucleului Pământului.

Stratul în cauză se află la limita nucleu-manta, regiunea din interiorul Pământului în care miezul exterior topit se întâlnește cu mantaua de rocă de silicat, la aproximativ 2.900 de kilometri sub suprafață.

Deși vorbim despre un strat relativ subțire, are și regiuni incredibil de dense, pe care oamenii de știință le-au catalogat drept zone cu viteză ultra-joasă datorită capacității de a încetini undele seismice.

Descoperirea a pus „pe jar” comunitatea științifică

Modul în care au apărut acestea a provocat dezbateri științifice timp de decenii, în special pentru că producerea de imagini de înaltă calitate ale regiunii a fost dificilă. Cu toate acestea, studiul actual pare să răspundă la anumite întrebări.

„Investigațiile seismice, cum ar fi ale noastre, oferă imaginea cu cea mai înaltă rezoluție a structurii interioare a planetei noastre și constatăm că această structură este mult mai complicată decât se credea odinioară”, a declarat Samantha Hansen, autorul principal al studiului, într-o declarație.

„Grosimea materialului variază de la câțiva kilometri până la 10 kilometri. Acest lucru sugerează că vedem munți direct în centru, în unele locuri de până la 5 ori mai înalți decât Muntele Everest”, a mai spus aceasta.

Cercetătorii cred că, datorită proprietăților de încetinire a undelor seismice și înălțimii lor variabile, stratul este cel mai probabil alcătuit din crustă oceanică veche, îngropată de-a lungul a milioane de ani prin subducția plăcilor tectonice.

Ei sugerează, de asemenea, că ar putea acoperi întregul nucleu al Pământului, având în vedere modul în care continentele se mișcă încet, în timp, deși sunt necesare studii seismice suplimentare pentru a determina dacă acesta este cu adevărat cazul.

„Cercetarea noastră oferă conexiuni importante între structura Pământului superficial și adânc și procesele generale care conduc planeta noastră”, a spus, de asemenea, Samantha Hansen.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele