07 sept. 2023 | 09:16

Accelerarea reformelor din PNRR, o urgență majoră pentru România. Care sunt șansele să pierdem miliarde de euro

ACTUALITATE
Accelerarea reformelor din PNRR, o urgență majoră pentru România. Care sunt șansele să pierdem miliarde de euro

Autoritățile române se confruntă cu o presiune teribilă în această perioadă pentru a materializa într-un timp cât mai scurt un val masiv de reforme, ca să nu ratăm jaloanele din PNRR. Miza este de miliarde de euro în fonduri europene.

România se confruntă cu numeroase riscuri dacă nu face o treabă foarte bună de a implementa măsurile asumate de țara noastră în fața Bruxelles-ului, după cum a atras atenția Adrian Câciu – ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. În total, mai sunt doar 35 de luni pentru a materializa setul stufos de reforme din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Adrian Câciu, după reformele de la Bruxelles

Un nou PNRR va fi depus de țara noastră în urma negocierilor de la Bruxelles din ultima săptămână. Noul plan, printre alte modificări, va include noul capitol RePowerEu. Dincolo de asta, ministrul Câciu și-a exprimat entuziasmul că România a reținut să obțină o alocare dublă.

„Vizita la Bruxelles a fost finalul unor negocieri care au durat două luni de zile (…) România trebuie să depună PNRR revizuit, modificat, cum vreţi să-i spuneţi, pentru că introduce un nou capitol, RePowerEu. Regulamentul privind PNRR a fost modificat în primăvara acestui an (…)

România, faţă de o alocare iniţială de 700 de milioane de euro, după negocierea de la Bruxelles, a reuşit să obţină 1,4 miliarde de euro. Atunci, finalul acestei negocieri se închide la început de septembrie prin depunerea PNRR modificat, revizuit”, a explicat în această săptămână şeful de la MIPE.

Dincolo de părțile bune ale ecuației, un lucru este sigur, țara noastră nu mai are timp de pierdut când vine vorba de aplicarea mai multor reforme.

„Al meu (mandatul – n.r.) a fost foarte clar, să închid negocierile pe această modificare de PNRR. Nu numai RePowerEu, ci şi diminuarea de grant care a însemnat chiar o negociere cu Comisia Europeană, astfel încât investiţiile care sunt întârziate în PNRR şi despre care Comisia a spus că nu avem şanse să le rezolvăm până în august 2026 (…) să ducem aceste investiţii către Politica de Coeziune”, a dezvăluit Câciu.

”Nu mai avem timp să stăm”, este mesajul lui Câciu pentru colegii din Guvern după întoarcerea de la Bruxelles. „Legat de implementarea PNRR, noi mai avem 35 de luni. Acesta a fost şi mesajul pe care l-am avut în Guvern, către colegi, la preluarea mandatului. Le-am spus – nu mai avem timp să stăm”, a afirmat Adrian Câciu, invitat la Prima News.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele