Impozitul nou care bagă românii în spital, la propriu: lumea se va îmbolnăvi, dar nu interesează pe nimeni
Se spune că taxele și impozitele te îmbolnăvesc și chiar te pot ucide. Ei bine, nu e doar un fel de a spune, ci chiar se poate întâmpla acest lucru, la modul cel mai real posibil.
O spun patronii sălilor de sport din România, pe care îi paște majorarea TVA-ului. Afaceriștii susțin că pe fondul creșterii impozitării, serviciile se vor scumpi, iar principalul efect va fi nociv pentru consumatorul de rând, care va renunța la abonamente și implicit la un stil de viață sănătos.
Fără sport, oamenii sunt predispuși la a dezvolta o serie de afecțiuni medicale dintre cele mai periculoase, ce pot ajunge chiar să fie responsabile de deces.
Vorbim, de exemplu, despre creșterea riscului dezvoltării cancerului, creșterea riscului de a dezvolta afecțiuni la nivel cardiac, creșterea în greutate, tulburări genetice și multe altele de acest tip.
Nu e doar un fel de a spune. Taxele și impozitele noi chiar ne pot băga în spital
Dacă patronii sălilor de fitness se vor confrunta cu o fiscalitate mai agresivă, așa cum se discută deja în spațiul public, aceștia vor fi nevoiți să majoreze costurile percepute clienților ce le trec pragul. Mulți dintre oameni, deja împovărați de alte greutăți, în actualele condiții economice grele, vor prefera să renunțe la aceste servicii, urmând să aștepte senini acasă să se îmbolnăvească din cauza lipsei de mișcare și, desigur, a stresului vieții de zi cu zi.
Amintim că acum se discută despre creştere a cotei TVA de la 5% la 19% pentru sălile de sport, dar precizăm că încă nu s-a luat o decizie finală și oficială în acest sens. Patronii sălilor de sport speră să nu se ajungă acolo și trag un semnal de alarmă celor responsabili cu schimbarea fiscalității, cerându-le imperios să regândească măsura aceasta, fiindcă riscă să se joace efectiv cu sănătatea cetățenilor.
Problema cea mai mare o constituie faptul că România deja are o populație care se confruntă mult cu sedentarismul, adică nu avem o educație în a face mișcare, chiar și-n afara spațiilor organizate cum sunt sălile de sport. Pe lângă faptul că e redus numărul celor ce fac mișcare, o astfel de decizie asupra TVA ar putea să diminueze și mai mult categoria socială care face un efort pentru sănătate și merge la sală cât de regulat poate.