06 sept. 2023 | 11:19

Cel mai mare pericol pentru planetă și oameni vine de unde nu te aștepți. Poți uita de extratereștrii, legătura cu speciile invazive

ACTUALITATE
Cel mai mare pericol pentru planetă și oameni vine de unde nu te aștepți. Poți uita de extratereștrii, legătura cu speciile invazive

Poți uita de amenințarea ce ar putea veni dinspre vreo specie agresivă de extratereștri ori din partea unui asteroid gigant. La ora actuală, pericolul cel mai mare pentru planetă, dar și pentru oameni, se află în cu totul altă parte. Conform oamenilor de știință, cea mai mare amenințare se „ascunde” chiar aici, pe Pământ, printre anumite specii invazive de animale și de plante.

Cel mai mare pericol pentru planetă și oameni vine de unde nu te aștepți

Speciile invazive sunt organisme pe care oamenii le-au introdus, din greșeală sau deliberat, în alte zone decât cele ce constituie habitatul lor natural. Și în România ne confruntă, în această perioadă, cu mai multe cazuri de febră West Nile, ce a dus deja la câteva decese. Infectarea cu virusul West Nile este produsă prin înțepătura țânțarului tigru asiatic.

Acest tip de țânțar este originar din pădurile tropicale din Asia de Sud, dar a fost introdusă prin import de anvelope uzate și de plante acvatice ornamentale ca „bambusul norocos“, în Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Australia, America de Nord, America Centrală, America de Sud, Caraibe și Africa. Dar este departe de a fi singurul caz de acest fel.

Un raport al Platformei Interguvernamentale pentru Biodiversitate și Servicii Ecosistemice (IPBES) estimează că peste 37.000 de asemenea specii invazive sunt răspândite în lumea întreagă, în fiecare an fiind înregistrate 200 de specii noi ce sunt găsite în alte zone decât habitatul lor natural.

Printre acestea, există subspecii care contribuie major la escaladarea situației, stabilindu-se, înmulțindu-se și împrăștiindu-se în noul mediu, cu un impact total negativ asupra acestuia. Raportul arată că există peste 3.500 de specii invazive globale, ce includ animale, plante, dar și microbi.

Cel mai mare pericol pentru planetă și oameni vine de unde nu te aștepți. Poți uita de extratereștrii, legătura cu speciile invazive

Introducerea broaștei râioase în Australia, în 1935, a produs o catastrofă ecologică

Poți uita de extratereștrii, legătura cu speciile invazive

Același document susține că, la ora actuală, acest lucru prezintă un pericol serios pentru viața sălbatică, securitatea alimentară și însăși viața oamenilor din regiunile afectate de invazia acestor specii neautohtone.

„Speciile invazive au devenit unul dintre cei șapte călăreți ai Apocalipsei biodiversității ce se răspândesc în toată lumea într-un ritm rapid”, a spus Inger Anderson, director executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, într-o declarație.

Punând aceste aspecte într-o formă statistică, co-autorul raportului IPBES, Anibal Pauchard, a explicat că 85% din impactul acestei invazii asupra speciilor autohtone este negativ.

„Speciile străine invazive au devenit un factor major în 60% dintre cazurile de extincție a speciilor de animale și plante autohtone, iar în 16% din aceste situații sunt chiar cauza unică a dispariției acelor specii.

Cel puțin 218 de specii invazive sunt responsabile de peste 1.200 de cazuri de extincție locală. De fapt, 85% din impactul acestor specii asupra celor native este negativ”, a explicat Pauchard.

Nu este prima oară când speciile invazive „lovesc” astfel. Un cunoscut exemplu cauzat de acțiunea omului a fost introducerea broaștei râioase în Australia, în 1935. Deși scopul acesteia fusese de a controla populația de insecte dăunătoare, broaștele au cauzat, în schimb o catastrofă ecologică, interacționând letal cu fauna locală și otrăvind prădătorii cu pielea sa.

Lista speciilor invazive este mult mai lungă. De exemplu, zona mlăştinoasă Everglades, din statul american Florida, este invadată de pitonul birmanez lung de 5 metri, iar Marea Britanie este invadată de viespea asiatică, care consumă şi diminuează populaţiile de albine.

Cercetătorii au atras atenţia că nu numai vietăţile sunt cele care distrug ecosistemele, ci şi plantele. Hawaii au fost devastate de incendii de vegetaţie,, luna trecută, în parte şi din cauza prezenţei un specii invazive de iarbă, care s-a răspândit pe întreaga insulă Maui.

Speciile invazive joacă un rol major, de asemenea, și în transmiterea unor boli periculoase, așa cum este și cazul țânțarului responsabil de febra West Nile, de care am pomenit la început, dar și de răspândirea malariei, febrei Zika ori a febrei Dengue, de exemplu. În plus, anumite plante, nespecifice unor anumite zone, pot produce polen mult mai alergenic decât cele locale.

Câtă vreme 45% dintre țările de pe glob nu investesc în controlul populațiilor de specii invazive, raportul recomandă ca prevenția să fie marea prioritate a acestora, fiind și mult mai puțin costisitoare.

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele