Fenomenul El Niño afectează grav planeta. Ce se întâmplă cu pădurile tropicale și carbonul din atmosferă
Pădurile tropicale joacă rolul unui „amortizor” al impactului schimbărilor climatice. Ele acționează ca un „rezervor de absorbție” al carbonului din atmosfera planetei. Totuși, un studiu recent a arătat că puternicul fenomen El Niño reușește să „deturneze” această capacitate, în cazul pădurilor din America de Sud. Acest lucru ridică semne mari și îngrijorătoare de întrebare în privința viitorului.
Fenomenul El Niño afectează grav planeta
Pădurile acționează ca niște rezervoare de absorbție a dioxidului de carbon din atmosferă, pe care-l transformă în biomasă prin fotosinteză.
Ca parte a ciclului carbonului în natură, ele pot să și elibereze anumite cantități de carbon înapoi în atmosferă, atunci când sunt afectate, iar copacii se degradează.
În majoritatea timpului, pădurile sănătoase absorb mai mult carbon decât emit – dar acest lucru s-a schimbat după evenimentele deosebit de puternice create de El Niño în 2015 și 2016, ce au avut ca rezultat unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată în America de Sud.
Într-un studiu recent, cercetătorii de la Universitatea din Leeds au avansat ideea că evenimentele meteo extreme au făcut ca pădurile din America de Sud să nu mai absoarbă atât de mult carbon ca înainte, din cauză că arborii mor mult mai rapid decât rata creșterii altora.
Per total, asta înseamnă că respectivele păduri nu-și mai îndeplinesc rolul de rezervoare de absorbție a carbonului.
Ce se întâmplă cu pădurile tropicale și carbonul din atmosferă
Echipa a studiat 123 de parcele din pădurile sud-americane, în 119 dintre acestea temperatura medie lunară crescând cu peste 0,5 grade Celsius, iar în 99 fiind deja o lipsă acută de apă.
Înainte de evenimentele create de El Niño, în 2015-2016, cercetătorii au descoperit că acele parcele puteau absorbi și stoca anual în jur de 300 de kilograme de carbon pe hectar. După acele fenomene, cantitatea a ajuns către zero. Oamenii de știință au explicat că acest lucru este generat, în primul rând, de pierderea biomasei din cauza morții copacilor.
Astfel, cercetătorii au explicat că puternicele evenimente create de El Niño arată cât de sensibile sunt pădurile planetei la schimbări climatice dramatice.
„Pădurile tropicale din Amazon joacă un rol fundamental în încetinirea acumulării de dioxid de carbon în atmosferă. Cercetătorii știu că arborii din pădurea amazoniană sunt sensibili la schimbările de temperatură și a accesului la apă”, a declarat Dr. Amy Bennett, de la Școala Geografică a Universității din Leeds, autorul studiului publicat în Nature Climate Change.
Totuși există și semne de speranță. Studiul a descoperit că cele mai vulnerabile porțiuni de păduri se află la periferia acestora și sunt deja fragmentate din cauza lipsei de apă, în timp ce zonele cu copaci mai puternici arată o rezisternță surprinzătoare și și-au menținut capacitatea să-și revină după șocul creat de El Niño.