05 sept. 2023 | 11:44

Mesaj vechi de 84 de ani, găsit în ruinele unei vechi școli din Bistrița. Ce conține veritabila ”capsulă a timpului” din 1939, care este textul

ACTUALITATE
Mesaj vechi de 84 de ani, găsit în ruinele unei vechi școli din Bistrița. Ce conține veritabila ”capsulă a timpului” din 1939, care este textul

Un mesaj scris în primăvara anului 1939 a fost găsit, pe 1 septembrie, printre ruinele unei vechi școli din localitatea Lușca – parte a orașului Năsăud, la ora actuală. Descoperirea a fost făcută de un localnic, scrisoarea fiind într-o sticlă ce fusese pusă în zidurile școlii. Mesajul este semnat de trei oameni din acea vreme, este redactat în mod clar pentru cititorii mesajului din viitor și se referă la mai multe subiecte arzătoare din societatea românească de acum 84 de ani.

Mesaj vechi de 84 de ani, găsit în ruinele unei vechi școli din Bistrița

O adevărată „capsulă a timpului”, cu un mesaj vechi de peste opt decenii, a fost găsită printre zidurile dărâmate ale școlii din cartierul năsăudean Lușca, conform publicației Mesager24.ro.

Documentul, conceput cu scopul de a fi păstrat pentru generațiile viitoare, a fost găsit într-o sticlă care se pierduse printre dărâmăturile fostei instituții de învățământ locale – ajunsă o ruină – fiind descoperit de un localnic, pe 1 septembrie.

Mesajul ce a traversat deceniile este datat 9 mai 1939 de oficialitățile comunei Lușca de atunci și este semnat de trei persoane importante pentru comunitatea de atunci.

Textul scrisorii către viitorime din „capsula timpului” aduce în discuție subiecte „la zi”, la acea dată, precum construcția școlii, granițele României și îngrijorările oamenilor cu doar patru luni înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, în ea se precizează că Lușca avea, în acel moment, 120 de gospodării și 600 de locuitori.

Ce conține veritabila ”capsulă a timpului” din 1939, care este textul

Redăm transcrierea integrală a „capsulei timpului” care va fi donată Muzeului Grăniceresc din Năsăud. Textul este redactat, firește, în limbajul de la 1939.

„Pentru cetitori

S-au făcut aceste litere pentru cetitori, cu ocazia edificării Școalei primare din comuna Lușca, jud. Năsăud, în anul 1939, luna Mai.

Școala s-a făcut sub conducerea domnului învățător Pop Anton, de 28 de ani, născut în comuna Romuli, jud. Năsăud, și domiciliat ca învățătoriu în comuna Lușca.

În acest an a funcționat ca preot onor. Ioan Vălean, ca primar Ioan Pop, care și-au dat tot concursul pentru edificarea școalei.

Primăvara acestui an a fost săcetoasă și tulbure din cauza frământărilor externe ocupând Germania, sub conducerea lui Hitler, Ceho-Slovacia și vrând să ocupe și parte din Polonia.

România este cuprinsă în prezent între hotarele de la Nistru pân’ la Tisa și din Hotin până la Marea Neagră sub domnia regelui Carol al II-lea și prim-ministru Armand Călinescu.

Transmitem acelora care vor ruina aceste ziduri ca să le facă mai mari urările noastre de bine și să păstreze numele nostru care, cu muncă grea, a ridicat aceste ziduri într-o comună cu 120 de fumuri și 600 de suflete.

Pentru cei ce vor urma, Lușca la 9 mai 1939.

Semnat,
Pop Anton – învățător,
Ioan Vălean – preot,
indescifrabil – notar.”

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele