05 sept. 2023 | 07:24

Toți românii trebuie să știe cine primește pensia comunitară. Țările în care trebuie să lucrezi și te bucuri de a doua pensie, pe lângă cea românească

ACTUALITATE
Toți românii trebuie să știe cine primește pensia comunitară. Țările în care trebuie să lucrezi și te bucuri de a doua pensie, pe lângă cea românească

Pentru că România este în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European, în momentul în care acumulezi vechime în orice altă țară din UE, aceea se adună la stagiul de cotizare și, implicit, se resimte la pensie.

Dacă ești român și ai lucrat legal în străinătate, la vârsta pensionării, te vei bucura de o pensie comunitară. În cazul în care ți-ai făcut stagiul minim de cotizare în România, poți primi chiar două pensii, cea națională și din afara țării.

Pensia națională se calculează ținând cont de stagiul de cotizare realizat doar pe teritoriul țării naționale. La polul opus, pensia comunitară se acordă în urma însumării anilor cotizați în toate statele Uniunii Europene (UE) și Spațiului Economic European (SEE), prin stabilirea procentuală a sumei corespunzătoare doar pentru cotizarea pe teritoriul țării străine. Oamenii care au lucrat în mai multe state, pot primi de o pensie comunitară de la fiecare stat în parte.

Țările din care primești pensie comunitară

Din punct de vedere legal, ca să obții pensia pentru limită de vârstă trebuie să îndeplinești două condiții concomitent, să fi realizat cel puțin stagiul minim de cotizare (15 ani în România) și să aibă vârsta necesară pentru pensionare pe limită de vârstă.

De exemplu, dacă la vârsta pensionării ai 10 ani munciți în România și 20 de ani munciți în Germania, te afli în situația de a solicita pensia comunitară. La calcularea pensiei, se vor lua în calcul toți cei 30 de ani de activitate, urmând să primești bani separat de la ambele țări.

Ca referință, statele membre UE de la care poți primi pensie comunitară sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria.

În același timp, statele membre SEE (Spațiul Economic European) sunt: Austria, Sf. Bartolomeu Belgia, Bulgaria, Cipru (excluzând Cipru de Nord), Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Guadelupa, Guiana Franceză, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Sf. Martin, Martinica, Mayotte, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia (inclusiv insulele Azore si Madeira), România, Reunion, Slovacia, Slovenia, Spania (inclusiv insulele Tenerife, Baleare și Canare), Suedia, Ungaria, Norvegia, Islanda, Liechtenstein.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele