10 sept. 2023 | 11:15

Descoperire bizară a oamenilor de știință: de ce sunt mistreții radioactivi. N-are legătură cu Cernobîl

ACTUALITATE
Descoperire bizară a oamenilor de știință: de ce sunt mistreții radioactivi. N-are legătură cu Cernobîl

Oamenii de știință investighează de ce sunt mistreții radioactivi.

Mistreții au devenit atât de radioactivi încât vânătorii germani nici măcar nu se mai obosesc să-i urmărească.

Și, în timp ce teoria predominantă a fost că topirea centralei nucleare de la Cernobîl din 1986 se află în spatele acestui fenomen bizar, noi cercetări sugerează că animalele au fost radioactive cu mult înainte de aceasta.

Într-un nou studiu publicat în revista Environmental Science and Technology, cercetătorii de la Universitatea Leibniz din Hanovra, Germania, și de la Universitatea de Tehnologie din Viena au descoperit niveluri neobișnuit de ridicate de cesiu radioactiv în 48 de mostre de carne de mistreț din sudul Germaniei.

De ce sunt mistreții radioactivi

O proporție șocantă de 88% dintre probele examinate de cercetători au depășit limitele de siguranță ale izotopului, sugerând că vânătorii ar putea fi pe deplin justificați să vâneze un alt vânat.

Dar asta nu este toată povestea. Analizând probele, cercetătorii au ajuns la concluzia că mistreții au fost probabil contaminați de precipitații care datează de la testele cu arme nucleare din timpul Războiului Rece, cu mult înainte ca dezastrul de la Cernobîl să aibă loc. Cu alte cuvinte, nu este doar o catastrofă din istorie care îi face pe mistreți să devină radioactivi.

„Descoperirile noastre demonstrează că suprapunerea moștenirilor mai vechi și mai noi de cesiu-137 poate depăși cu mult impactul oricărei surse singulare, dar dominante”, se arată în lucrare, „și astfel evidențiază rolul critic al eliberărilor istorice de cesiu-137 în mediul actual”.

Acest lucru lasă încă o mare întrebare fără răspuns: de ce anume mistreții? Cercetările au arătat că precipitațiile radioactive s-au mutat în subteran de-a lungul multor decenii. Mistreții se bazează pe ghemuirea în pământ, ceea ce înseamnă că descoperă în mod constant material radioactiv.

Din păcate, creaturile flămânde nu știu că se transformă în amintiri ambulante ale testelor nucleare de acum peste jumătate de secol.