05 sept. 2023 | 10:25

Știința nu minte: 1 miliard de oameni în pericol de moarte din cauza schimbărilor climatice

ACTUALITATE
Știința nu minte: 1 miliard de oameni în pericol de moarte din cauza schimbărilor climatice

Combustibilii fosili pe care îi arde astăzi omenirea vor fi mâine o condamnare la moarte pentru multe vieți.

O revizuire recentă a 180 de articole despre rata mortalității umane cauzate de schimbările climatice a stabilit un număr profund supărător. În următorul secol, estimările conservatoare sugerează că un miliard de oameni ar putea muri din cauza catastrofelor climatice, probabil mai mulți.

Ca și în cazul majorității predicțiilor pentru viitor, aceasta se bazează pe mai multe ipoteze.

Una este o regulă generală numită „regula de 1000 de tone”. În acest cadru, se spune că fiecare mie de tone de carbon pe care umanitatea le arde condamnă indirect o persoană viitoare la moarte.

Dacă lumea atinge temperaturi cu 2°C peste temperatura medie preindustrială globală, care este ceea ce suntem pe drumul cel bun în următoarele decenii, atunci asta înseamnă o mulțime de vieți pierdute. Pentru fiecare grad de încălzire de 0,1 °C de acum înainte, lumea ar putea suferi aproximativ 100 de milioane de decese.

„Dacă luați în serios consensul științific al regulii de 1.000 de tone și analizați cifrele, încălzirea globală antropică echivalează cu un miliard de cadavre premature în următorul secol”, explică specialistul în energie Joshua Pierce de la Universitatea Western Ontario din Canada.

„Evident, trebuie să acționăm. Și trebuie să acționăm rapid”

Rata mortalității umane din cauza schimbărilor climatice este extrem de dificil de calculat, chiar și în zilele noastre.

Organizația Națiunilor Unite raportează că în fiecare an, factorii de mediu iau viața a aproximativ 13 milioane de oameni și, totuși, nu este clar câte dintre aceste decese se datorează direct sau indirect schimbărilor climatice.

Unii experți susțin că temperaturile anormale de la sine pot provoca deja până la cinci milioane de vieți pe an. Alte estimări sunt mult mai mici.

O parte a problemei este că efectele globale ale schimbărilor climatice sunt multiple. Eșecurile recoltelor, secetele, inundațiile, vremea extremă, incendiile și creșterea mărilor pot avea toate un impact asupra vieților umane în moduri subtile și complexe.

Prezicerea numărului de morți în viitor al acestor catastrofe climatice este o muncă în mod inerent imperfectă, dar Pierce și coautorul său, Richard Parncutt de la Universitatea din Graz din Austria, consideră că merită urmărită.

Ei susțin că măsurarea emisiilor în termeni de vieți umane face cifrele mai ușor de digerat de către public, subliniind în același timp cât de inacceptabilă este inacțiunea noastră actuală.

„Încălzirea globală este o chestiune de viață sau de moarte pentru un miliard de oameni”, spune Pierce.

„Pe măsură ce previziunile modelelor climatice devin mai clare, răul pe care îl facem copiilor și generațiilor viitoare poate fi atribuit tot mai mult acțiunilor noastre.”

Pentru a sublinia acest punct, Pierce și Parncutt au aplicat regula celor 1000 de tone minei de cărbune Adani Carmichael din Australia – care urmează să devină cea mai mare mină de cărbune de până acum.

Dacă toate rezervele acestei mine de cărbune sunt arse, autorii spun că ar putea provoca moartea prematură a aproximativ 3 milioane de oameni în viitor.

„Mulți dintre cei care vor muri trăiesc deja ca copii în Sudul Global”, scriu Pierce și Parncutt, „arderea cărbunelui Carmichael le va provoca moartea viitoare cu o mare probabilitate”.

Din punct de vedere tehnic, regula de 1000 de tone nu ține cont de posibilele bucle de feedback climatic, care ar putea face consecințele viitoare asupra mediului din emisiile de carbon și mai grave, chiar mai rapid.

Această regulă este de fapt „o cea mai bună estimare a ordinului de mărime”, ceea ce înseamnă că este mai mult un interval, undeva între 0,1 și 10 decese la 1000 de tone de carbon arse.

Asta lasă mult loc pentru scenarii și mai îngrozitoare decât cel prezentat aici.

„Când oamenii de știință din domeniul climei își execută modelele și apoi raportează despre ele, toată lumea înclină spre a fi conservatoare, pentru că nimeni nu vrea să sune ca Doctor Doom”, explică Pierce.

„Am făcut asta și aici și încă nu arată bine”.

Este o realitate grea, dar este una cu care publicul și factorii de decizie trebuie să o înfrunte direct.