05 sept. 2023 | 09:25

Descoperire de senzație realizată de cercetători: Urmele de dinozauri ”pierdute” pentru milioane de ani

ACTUALITATE
Descoperire de senzație realizată de cercetători: Urmele de dinozauri ”pierdute” pentru milioane de ani

Se crede că urmele aparțin a două specii de dinozauri masive.

Texasul se confruntă cu condiții extreme de secetă în ultimii câțiva ani. Deși aceasta este o situație îngrijorătoare și dăunătoare în general, a dezvăluit ceva necunoscut anterior: de milioane de ani, până la 70 de urme de dinozauri s-au ascuns sub apa și noroiul râului Paluxy. Acum, temperaturile calde au expus aceste urme secrete pentru prima dată.

Urmele, care au o vechime de aproximativ 110 milioane de ani, au fost găsite în ceea ce este cunoscut sub numele de Ball Room din Dinosaur Valley State Park și siturile Denio din Glen Rose, Texas. Potrivit experților, urmele aparțin probabil a două specii de dinozauri: urmele cu trei degete aparțin unui carnivor mare numit Acrocanthosaurus, în timp ce cele care arată ca și cum ar fi aparținut unui elefant au fost probabil făcute de un Sauroposeidon cu gât lung.

Acrocanthosaurus („șopârlă cu spină înaltă”) a fost un teropod mare care putea crește până la aproximativ 12 metri în lungime. Aceste carnivore înfricoșătoare au trăit în perioada Cretacicului timpuriu (acum 115-105 milioane de ani) și au hoinărit prin ceea ce este acum America de Nord modernă. Spre deosebire de aceasta, Sauroposeidon, o specie de brachiosaurus renumită în Jurassic Park, erau mâncători de plante uriași care ar fi putut atinge lungimi de 34 de metri și, posibil, până la 18,2 metri înălțime. Cu toate acestea, estimările actuale se bazează pe fosile incomplete.

Descoperire uriașă

Potrivit unui videoclip de la WKYC Channel 3, una dintre melodiile cunoscute sub numele de „Lone Ranger Track” este considerată a fi cea mai lungă din lume.

O postare pe Facebook de la Friends of Dinosaur Valley State Park a explicat că piesele „vor fi cele mai multe piese pe care le-am văzut vreodată în această locație”.

Odată ce ploile revin, urmele vor dispărea probabil din nou sub apă, așa că cercetătorii s-au grăbit să colecteze cât de multe date despre ele cât au putut. Aceasta a inclus realizarea de turnări ale tipăriturilor care vor fi utilizate într-un proiect de cartografiere aflat în derulare.

„Acest lucru nu este normal pentru noi”, a explicat pentru Chron.com Paul Baker, manager de retail la Friends of Dinosaur Valley State Park. Dar „din cauza a doi ani consecutivi de temperatură ridicată și condiții de secetă, ne-a oferit oportunitatea de a descoperi piese noi.”