01 sept. 2023 | 17:06

Explicație științifică descoperită acum. Au aflat de ce timpul trece mai greu, zilele se lungesc fără să ne dăm seama

ACTUALITATE
Explicație științifică descoperită acum. Au aflat de ce timpul trece mai greu, zilele se lungesc fără să ne dăm seama

Mulți dintre noi avem impresia că timpul parcă a căpătat o altă dimensiune, că trece din ce în ce mai greu. Ei bine, nu ne înșelăm și nu e vorba doar despre o chestiune de percepție subiectivă, oamenii de știință vin cu dovezi imbatabile legate de faptul că zilele sunt din ce în ce mai lungi pe Terra, iar explicația are legătura cu gravitația.

Conform celor mai recente cercetări, se pare că zilele pe Terra se lungesc. Desigur că acest fenomen nu se resimte pe termen scurt, însă la scară mare, de milioane și miliarde de ani, vei fi șocat să afli cât de mult e distorsionată măsurarea timpului, așa cum îl știm noi.

Descoperirea științifică ce dă peste cap tot ce știai despre planeta noastră

Luna se îndepărtează constant de Pământ, iar acest lucru influențează durata zilelor pe frumoasa noastră planetă.

Oamenii de știință ne explică faptul că slăbirea atracției gravitaționale dintre Pământ și Lună a dus la încetinirea rotației planetei noastre, acesteia din urmă luându-i mai mult timp pentru a finaliza o rotație completă de 360 de grade.

Acestea fiind spuse, un nou studiu care reconstruiește istoria Pământului a descoperit că în urmă cu 1,4 miliarde de ani zilele de pe Pământ durau puțin peste 18 ore. Cercetătorii au descoperit că zilele mai scurte au fost cauzate, cel puțin parțial, de apropierea mai apropiată a Lunii de Pământ.

După cum știm, în vremurile noastre nu mai este vorba despre atât de puține ore și, pe măsură ce timpul va trece și cele două planete vor continua să se îndepărteze, zilele vor fi din ce în ce mai lungi pe Pământ.

Explicația a tot ceea ce se întâmplă e cât se poate de simplă și poate fi înțeleasă și de un copil din școala gimnazială. Practic, cu cât Luna este mai aproape de suprafața planetei noastre, cu atât atracția gravitațională a acesteia este mai puternică și cu atât ea determină Pământul să se învârtă mai repede.

Pentru a accepta această teorie și, totodată, existența fenomenului descris mai sus de oamenii de știință, trebuie întâi să admitem faptul că mișcarea unei planete în spațiu este influențată de celelalte corpuri astronomice care exercită forță asupra acesteia, inclusiv de alte planete și luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele