Noi categorii de pensionari primesc o indemnizație de 50% la pensie, în fiecare lună. Din ce domenii trebuie să fi ieșit la pensie
O decizie recentă a Curții Constituționale a României a stabilit noi categorii de români care primesc indemnizații lunare pe lângă pensie în valoare de 50%, cu condiția să bifeze anumite aspecte.
Categoriile care au o șansă în plus pentru a deveni privilegiate, cu câțiva bani în plus în fiecare lună, sunt jurnaliștii și militarii deja pensionați. Condiția principală în cazul jurnaliștilor este să fie membri ai uniunilor de creatori. Totul a plecat de la o excepție de neconstituționalitate ridicată în 2018 referitoare la definiția sistemului public de pensii, iar aceasta a fost soluționată prin decizia CCR nr. 561/2022.
Ce spune legea, ce s-a schimbat
Totul a plecat de la faptul că “sintagma «sistemului public de pensii» din titlul Legii nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, precum și din cuprinsul art. 1 alin. (1) din aceeași lege este neconstituțională”. Decizia Curții Constituționale a României pe marginea subiectului a fost publicată în Monitorul Oficial.
Conform legii, românii din domeniile creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal, recunoscuți ca persoane juridice de utilitate publică, pot beneficia de indemnizația lunară. Anterior, legea arăta că doar pensionarii din sistemul public de pensii au dreptul la acest beneficiu. Condiția esențială este ca cei care vor să se bucure de această indemnizație la pensie să fie membri ai uniunilor de creatori.
Indemnizația lunară pentru pensionarii care se califică, de această dată este vorba de jurnaliști și militari, reprezintă 50% din valoarea pensiei, cu condiția ca valoarea ei să nu depășească două salarii de bază minime brute pe țară. În contextul numărului foarte mare de jurnaliști care activează în domeniu fără să fie membri ai uniunilor de creatori, este clar că mulți potențiali beneficiari nu primesc indemnizația și ar trebui să facă ceva în acest sens încă din perioada de activitate.