03 sept. 2023 | 08:30

Un nou implant cerebral permite pacienților paralizați să comunice printr-un avatar digital: cum funcționează

ACTUALITATE
Un nou implant cerebral permite pacienților paralizați să comunice printr-un avatar digital: cum funcționează

Un nou implant cerebral permite pacienților paralizați să comunice printr-un avatar digital.

Cu toate progresele noastre în tehnologia interfeței creierului, dispozitivele care ajută la comunicarea pacienților cu paralizie severă sunt încă extrem de lente.

Asta poate începe să se schimbe. Două echipe de cercetători din California, așa cum se detaliază în studii noi publicate în revista Nature, spun că au conceput un dispozitiv care să revoluționeze domeniul.

Acest implant cerebral ar putea ajuta oamenii paralizați

În esență, dispozitivul interceptează undele cerebrale ale pacientului, le interpretează în vorbire și expresii faciale și le exteriorizează într-un avatar digital al lor.

„Scopul nostru este de a restabili un mod complet nou de comunicare, care este cel mai natural mod de a vorbi cu ceilalți”, a spus Edward Chang, director de chirurgie neurologică la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) și co-autor al studiului universității, într-un comunicat.

„Aceste progrese ne aduc mult mai aproape de a face din aceasta o soluție reală pentru pacienți”.

Rezultatele sună deja impresionant. Echipa lui Chang a demonstrat că implantul lor cerebral poate da pacienților puterea să „vorbească” până la 80 de cuvinte pe minut și, în medie, între 60 și 70 – pur și simplu, prin gândire.

Deși nu este la fel de rapid ca vorbirea umană naturală – care poate să obțină până la 160 de cuvinte pe minut – aceasta este încă de peste trei ori recordul anterior.

Servind drept fundație a implantului, există un instrument pentru a converti semnalele creierului în text. Pentru aceasta, cercetătorii au antrenat un algoritm de inteligență artificială pe semnalele electrice ale creierului pacientului, în timp ce își repeta o selecție de fraze.

Algoritmul a fost conceput nu pentru a căuta cuvinte, ci unitățile lor distincte de sunet, numite foneme.

Alexander Silva, coautor al studiului UCSF, a explicat astfel: „dacă scoți un sunet P sau un sunet B, implică aducerea buzelor împreună”, a spus pentru MIT Technology Review. „Deci, asta ar activa o anumită proporție a electrozilor care sunt implicați în controlul buzelor”.

Această etapă a dispozitivului este, de asemenea, destul de precisă, cu o rată de eroare de 9 la sută – de trei ori mai mică decât minimul record.