28 aug. 2023 | 10:03

Se întâmplă astăzi pe drumurile din România, toți șoferii trebuie să știe. Totul pleacă de la temperaturile extreme

ACTUALITATE
Se întâmplă astăzi pe drumurile din România, toți șoferii trebuie să știe. Totul pleacă de la temperaturile extreme

Restricțiile de circulație impuse vehiculelor mari vor fi prelungite cu încă o zi, rămânând în vigoare și pentru ziua de luni, după ce au funcționat deja în weekend. De asemenea, aceste restricții se vor extinde și în alte zone administrative.

Pe lângă măsurile restrictive stabilite pentru intervalul 25-26.08.2023, în intervalul orar 11:00 – 20:00, acestea se vor prelungi cu o zi în plus, și anume luni – 28.08.2023, între aceleași ore.

Aceste reglementări se aplică pentru autovehiculele a căror masă totală autorizată depășește 7,5 tone, pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din Municipiul București, precum și în județele: Călărași, Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Bihor, Cluj, Mureș, Sălaj, Bistrița Năsăud, Satu Mare, Maramureș, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea și Galați, conform CNAIR.

Aceste măsuri restrictive sunt impuse în contextul avertismentelor privind temperaturile ridicate emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru fenomenele Cod Galben și Cod Portocaliu, perioade de căldură intensă, caniculă și disconfort termic accentuat.

„Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, se arată, de asemenea, în comunicatul CNAIR.

Excepțiile de regulă, potrivit CNAIR

Sunt exceptate de la aceste restricții mașinile care transportă pasageri, transporturile de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală, vehiculele implicate în situații de urgență, transporturile funerare, cele poștale, transporturile de echipamente medicale de prim ajutor, cele pentru distribuirea de carburanți, transporturile de mărfuri care necesită control termic, cele pentru tractarea vehiculelor avariate, transporturile de apă și hrană în zonele afectate de calamități, precum și transporturile cu vehicule specializate destinate salubrizării.

Mai mult, din categoria cu pricina mai fac parte utilajele aparținând CNAIR, inclusiv cele închiriate de la companiile cu care CNAIR are contracte pentru lucrări în derulare.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele