24 aug. 2023 | 15:55

Cum arată Antikythera, calculatorul pe care îl foloseau grecii antici în urmă cu 2000 de ani. Pentru ce îl utilizau. Foto

ACTUALITATE
Cum arată Antikythera, calculatorul pe care îl foloseau grecii antici în urmă cu 2000 de ani. Pentru ce îl utilizau. Foto

Antikythera, calculatorul pe care îl foloseau grecii antici în urmă cu 2000 de ani, a fost scos la suprafață de o echipă de scafandri, în anul 1901, din adâncurile Mării Egee. Acesta a devenit cunoscut drept cel mai vechi calculator din istorie.

Cel mai vechi calculator

Insula Antikythera din Marea Egee a fost martora unei revelații incredibile în anul 1901, când un grup de scafandri greci a dezvăluit lumii o comoară subacvatică fascinantă. Pe lângă bijuterii prețioase și monede vechi, au fost recuperate și fragmente de bronz care păreau neînsemnate la prima vedere.

Aceste piese modeste, ignorate inițial, s-au dovedit a fi componente ale unui mecanism complex, rămășițele celui mai vechi calculator cunoscut din istorie – mecanismul ce a fost numit după insula Antikythera.

Dispozitivul din bronz îi uimește și intrigă pe oamenii de știință și pe experții în istorie. Mecanismul Antikythera, cunoscut pentru rafinamentul său, a fost creat în vremuri îndepărtate, în urmă cu aproximativ două milenii, în Grecia Antică.

Funcțiile sale se întindeau mult dincolo de ceea ce ar putea să înțeleagă un simplu observator: marca trecerea timpului pe mai multe calendare, urmărea mișcarea precisă a astrelor și identifica fazele Lunii.

Sursa tehnologiei pentru un dispozitiv atât de avansat în acele vremuri rămâne un mister, la fel cum este și răspunsul la întrebarea cum de a dispărut această tehnologie de-a lungul secolelor ce au urmat.

Cum arată calculatorul Antikythera

În prezent, cercetătorii speră că prin intermediul noilor tehnologii vor putea dezvălui în cele din urmă misterele mecanismului Antikythera.

Acest dispozitiv arheologic, ce părea că a petrecut două milenii sub apa mării, și-a dezvăluit secretele cu măsură. Fragmentele de bronz, strânse pentru prima dată în mai 1902, dezvăluiau într-un mod misterios roți dințate și inscripții în limba greacă. Arheologii au reușit să reconstituie o parte a dispozitivului Antikythera, ce avea o dimensiune de 33 pe 17 pe 9 centimetri, dar rămăseseră multe semne de întrebare.

De-a lungul deceniilor, cercetătorii au continuat să studieze mecanismul Antikythera, punând bazele pentru înțelegerea sa actuală. În pofida fragmentelor lipsă și a daunelor cauzate de timp, oamenii de știință au reușit să dezvăluie funcționarea de bază a acestui incredibil artefact.

Mecanismul, din secolul al II-lea î.Hr., se asemăna cu o cutie de lemn cu roți dințate interconectate ce erau puse în mișcare prin intermediul unei manivele. Odată activat, acest dispozitiv transforma Grecia Antică într-un observator avansat al cerului.

Cadranele sale urmăreau trecerea zilelor pe mai multe calendare, calculau pozițiile astrelor și planetele, iar un model al Lunii le permitea să vizualizeze fazele acesteia.