24 aug. 2023 | 00:01

Prima gimnastă din lume care a câștigat o medalie la fiecare probă la care a concurat: povestea fostei mari gimnaste a României, Daniela Silivaș

ACTUALITATE
Prima gimnastă din lume care a câștigat o medalie la fiecare probă la care a concurat: povestea fostei mari gimnaste a României, Daniela Silivaș

Fosta mare gimnastă a României, Daniela Silivaș a fost multiplă campioană olimpică și mondială în anii ’80, la paralele, bârnă și sol.

Daniela Silivaș este recunoscută mai ales pentru anul de grație 1988, când la Jocurile Olimpice de la Seul a câștigat trei medalii de aur, la paralele, bârnă și sol, argint la individual compus, argint la echipe și bronz la sărituri, adică o medalie la fiecare probă la care a participat.

Născută la Deva, Daniela Silivaș este una dintre gimnastele cu rezultate remarcabile și merite deosebite în afirmarea școlii românești de gimnastică pe plan internațional. Gimnastă dotată cu calități fizice și psihice deosebite, puternică și ambițioasă, Daniela începe să se afirme timpuriu, debutul său fiind înregistrat în 1983 la Cupa Mondială de junioare în Japonia, unde câștigă medaliile de aur la individual compus și sol.

Daniela Silivaș, gimnasta României, a câștigat o medalie la fiecare probă la care a concurat

După o serie de succese obținute la turneele internaționale de junioare, gimnasta României se afirmă și la competițiile de senioare. Astfel obține la CE de la HELSINKI (1985) medalie de bronz la sol; la CE de la MOSCOVA (1987) – patru medalii de aur la individual compus, sol, bârnă și paralele și medalie de argint la sărituri; la CE de la BRUXELLES (1989) – medalie de aur la sol, două medalii de argint la individual compus și paralele și medalie de bronz la bârnă.

Mai mult, la cele trei ediții de CM la care a participat, Daniela Silivaș a realizat următoarele rezultate de excepție: la Montreal (1985) – titlul de campioană mondială la bârnă și medalie de argint pe echipe; la Rotterdam (1987) – trei medalii de aur pe echipe, la paralele și la sol și bronz la individual compus; la Stuttgart (1989) – trei titluri de campioană mondială la bârnă, paralele, sol și medalie de argint cu echipa.

Participarea la Jocurile Olimpice de la Seul (1988) a fost, de asemenea, un mare succes, soldându-se cu o performanță impresionantă: trei titluri de campioană olimpică la bârnă, sol și paralele, două medalii de argint cu echipa și la individual compus și o medalie de bronz la sărituri.

Daniela Silivaș Sursa foto imagine de arhivă

Două elemente tehnice din Codul de punctaj al FIG îi poartă numele la sol – salt SILIVAȘ (salt grupat dublu înapoi cu întoarcere de 720°) și la bârnă – urmcarea SILIVAȘ (din stând transversal, săritură pe ceafă cu întoarcere de 360° pe umeri).

Astfel, rezultatele obținute confimă valoarea acestei gimnaste, multilateralitatea și capacitatea de a aborda, la un nivel înalt, toate probele gimnasticii feminine.

Pe lângă numeroasele distincții acordate, Daniela a fost inclusă în Hall of Fame (Oklahoma) alături de celebritățile mondiale din rândul gimnaștilor din toate timpurile.

Daniela a plecat din România la 19 ani. Nu avea de gând să ajungă în SUA, se gândea să plece în Franța și acolo a decis să ajungă. Înainte de asta a mers în SUA, în Atlanta, la niște foști antrenori de gimnastică care aveau o sală. Au invitat-o să văd dacă-i place, ia plăcut și a rămas acolo unde și acum, după 31 de ani, locuiește. În Atlanta, a antrenat si încă antrenează la un club privat, nu foarte mult de performanță, unde sunt copii care vin de plăcere, de recreere. Fosta gimnastă spune că în anii ’80 condițiile au fost excelente la loturile naționale din România și că uneori, chiar dacă a întâmpinat greutăți, pasiunea pentru gimnastică a determinat-o să meargă mai departe.

De asemenea, în Statele Unite, Daniela s-a căsătorit cu managerul sportiv Scott Harper.

Gimnasta Daniela Silivaș a pus țara noastră pe harta mondială a sporturilor, alături de alți mari sportivi români precum Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ion Țiriac etc. De aceea, merită toată considerația, tot respectul și toată stima noastră, a românilor.