21 aug. 2023 | 10:51

Anunț important pentru cei care vor ieși la pensie. Ce trebuie neapărat să faci până la 50 de ani

ACTUALITATE
Anunț important pentru cei care vor ieși la pensie. Ce trebuie neapărat să faci până la 50 de ani

Planificarea pentru perioada în care te vei pensiona poate fi stresantă atunci când iei în considerare toate cheltuielile tale cu un venit fix, clar mai mic decât cel pe care îl încasezi ca salariat. Dar ai putea să fii surprins să afli că poți să îți planifici ieșirea la pensie acum pentru a-ți face viitorul mai ușor de gestionat și chiar să te retragi mai devreme cu planificarea potrivită.

Ce trebuie să știi înainte de a ieși la pensie

Există câteva lucruri pe care orice român ar trebuie să le facă înainte de a împlini 50 de ani, pentru a își asigura o viață liniștită la pensie.

Creează un buget estimat

Cel mai bun pas pentru a începe atunci când te pregătești pentru pensie este să creezi un buget estimat pentru cât crezi că vei cheltui atunci când vei fi pensionar. Ar trebui să incluzi costurile de zi cu zi, cum ar fi alimentele și utilitățile, precum și cheltuielile ocazionale, cum ar fi vacanțele.

De asemenea, este o idee bună să îți analizezi bugetul ca pe o modalitate de a-ți crește economiile pentru pensie.

S-ar putea să găsești bani suplimentari pe care îi poți aloca economiilor pentru pensie sau noi modalități de a păstra niște bani în buzunar pentru pensie în loc să îi cheltui pe alte lucruri.

Asigură-te că ai un fond de urgență

Un fond de urgență este o parte importantă a bugetului tău pentru a acoperi orice cost surprinzător, cum ar fi problemele de sănătate, problemele cu mașina sau o reparație majoră la locuință.

Dar un fond de urgență te poate ajuta și să te pregătești pentru pensie. Dacă ai o urgență, poți să te folosești de fond pentru a acoperi costurile în loc să iei bani dintr-un fond de pensie sau să îți faci datorii.

Redu-ți datoriile

Apropo de datorii, ar fi bine să ieși la pensie fără să datorezi niciun ban. Va fi foarte greu să returnezi bani din pensie. Înainte de a împlini 50 de ani ar trebui să scapi de toate datoriile, inclusiv credite la bancă și orice alte mici dări pe care le ai.

Începe să cercetezi asigurarea pentru îngrijire pe termen lung

O altă piesă importantă a planului tău de pensie ar putea fi asigurarea pentru îngrijire pe termen lung, care ar putea acoperi lucruri precum asistența medicală în căminele de bătrâni și îngrijirea medicală, precum și alte servicii medicale.

S-ar putea să nu vrei să începi să investești în asigurarea pentru îngrijire pe termen lung încă, dar este bine să îți faci o idee despre costuri și despre beneficiile pe care ai putea să le adaugi la bugetul tău estimat pe măsură ce planifici, scrie Finance Buzz.

Caută o activitate secundară

S-ar putea să vrei să îți găsești o activitate secundară dacă nu reușești să economisești suficient în bugetul tău actual pentru pensie sau dacă pur și simplu vrei niște bani suplimentari la îndemână, special pentru pensie.

O activitate secundară ar putea implica câteva ore pe săptămână sau câteva ore suplimentare pe zi. Ai putea chiar să încerci o pasiune sau un interes pe care intenționezi să îl continui după ce te retragi.

Uneori este important să ai un consilier cu o bază solidă în finanțe pentru a te ajuta să vezi căi suplimentare pentru pensia ta sau pentru a-ți oferi sfaturi cu privire la ce să faci cu portofoliul tău.

Stabilește o întâlnire cu un consilier financiar specializat în planificarea pre-pensionării, astfel încât să poți pune la punct bugetul și finanțele tale, pentru a îți petrecele zilele de pensionar în liniște și siguranță financiară.