20 aug. 2023 | 12:40

Câte companii românești au intrat în faliment. Situația la nivel european

ULTIMA ORĂ
Câte companii românești au intrat în faliment. Situația la nivel european

Numărul de declaraţii de faliment în rândul afacerilor din UE a crescut în trimestrul doi din 2023, cu 8,4% faţă de precedentele trei luni, şi a ajuns la cel mai ridicat nivel de când se colectează aceste date, adică din 2015, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică.

Statistica europeană. Care au fost cele mai afectate state

În al doilea trimestru al anului 2023, numărul declarațiilor de faliment ale întreprinderilor din UE a crescut pentru al șaselea trimestru consecutiv. În comparație cu trimestrul precedent, numărul falimentelor a crescut cu 8,4% și a atins astfel cel mai ridicat nivel de la începutul colectării datelor în 2015.

În ceea ce privește înregistrările de noi întreprinderi, în comparație cu trimestrul precedent, după o creștere de 2% în primul trimestru al anului, acestea au scăzut ușor cu 0,6% în al doilea trimestru al anului 2023. În general, începând cu anul 2023, numărul de înregistrări de întreprinderi a fost mai mare decât în perioada 2015-2022.

Câte companii românești au intrat în faliment. Situația la nivel european

Aceste informații provin din datele privind înmatriculările de întreprinderi și falimentele publicate de Eurostat.

Dacă ne uităm în mod specific la falimentele în funcție de activitate, toate sectoarele economiei au înregistrat creșteri ale numărului de falimente în trimestrul II 2023, comparativ cu trimestrul anterior. Serviciile de cazare și alimentație publică (+23,9%), transportul și depozitarea (+15,2%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+10,1%) au fost sectoarele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de falimente în trimestrul II 2023 comparativ cu trimestrul anterior.

Comparativ cu trimestrul al patrulea trimestru pre-pandemic din 2019, numărul de declarații de faliment în trimestrul al doilea din 2023 a fost mai mare în majoritatea sectoarelor economiei.

Cele mai mari creșteri ale numărului de falimente, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost înregistrate în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică (+82,5% și în cel al transporturilor și depozitării (+56,7%).

Câte companii românești au intrat în faliment. Situația la nivel european

În schimb, în al doilea trimestru din 2023, au existat doar două sectoare ale economiei în care numărul de declarații de faliment a fost mai mic decât în trimestrul patru pre-pandemic din 2019: industria (-11,5%) și construcțiile (-2,7%).