18 aug. 2023 | 09:39

NASA cere ajutorul astronomilor amatori. Cum poți ajuta la studierea planetei Uranus cu propriul telescop

ACTUALITATE
NASA cere ajutorul astronomilor amatori. Cum poți ajuta la studierea planetei Uranus cu propriul telescop

Dacă ai un telescop ceva mai mare instalat în curtea din spatele casei ai putea colabora cu NASA pentru a cerceta giganții de gheață, Uranus și Neptun. Firește, marea majoritate a muncii va fi făcută de Telescopul Spațial Hubble și de sonda spațială New Horizons, dar agenția americană spune că fiecare „strop” de ajutor este binevenit.

NASA cere ajutorul astronomilor amatori

Au trecut 37 de ani de când o misiune spațială a „vizitat” planeta Uranus, și 34 de ani, în cazul lui Neptun. În ciuda interesului crescut al comunității astronomice, nicio misiune nouă nu este programată pentru continuarea studiului celor doi giganți ai sistemului nostru solar.

În cel mai optimist scenariu, abia peste două decenii o sondă spațială s-ar putea reapropia de Uranus. Iar în cazul lui Neptun ar fi vorba, probabil, de o perioadă dublă de timp.

Până atunci, tot ce știm despre aceste două sisteme sunt datele oferite de sonda Voyager 2, în călătoria sa către marginea Sistemului Solar.

Dar astronomii sunt de părere că prin combinarea unui număr mare de instrumente către aceste planete s-ar putea afla informații suplimentare despre ele, decât prin observații individuale.

Cum poți ajuta la studierea planetei Uranus cu propriul telescop

Dr. Alan Stern, de la Southwest Research Institute, crede că perspectiva asupra planetelor obținută din spatele acestora va spori capacitatea de a le studia.

„Combinând informațiile pe care New Horizons le colectează din spațiu cu cele obținute de la telescoapele de pe Pământ, putem suplimenta informațiile pe care le avem despre atmosfera de pe Uranus și Neptun. Chiar și cu un telescop de amator de 40 de centimetri aceste observații pot fi valoroase”, a spus Stern, într-o declarație.

Mărimea telescoapelor se calculează în funcție de diametrul lentilei principale, așa că dacă vorbim de 40 de centimetri, ne referim, totuși, la un telescop destul de mare și scump pentru un amator.

Totuși, astronomia este unul dintre puținele domenii unde munca amatorilor continuă să joace un rol important. Luna aceasta, astronomul amator australian, Trevor Barry, a fost onorat pentru contribuția sa la studiul planetei Saturn, folosind un telescop construit chiar de el.

Acum, NASA caută persoane dispuse să observe punctele luminoase ce traversează fețele vizibile ale lui Uranus și Neptun. Deși, Telescopul Hubble le poate vedea mult mai bine, timpul acestui instrument performant este prea prețios pentru a fi alocat doar pentru aceste planete.

Prin urmare, oricine deține un echipament adecvat este invitat să-și posteze imaginile obținute prin propriul telescop, în luna septembrie, precizând ora captării lor și a filtrului folosit, pe Facebook sau Twitter, cu hashtagul #NHIceGiants.

Iar cei care nu dețin asemenea aparatură, dar vor să admire fotografiile obținute de Telescopul Hubble cu cele două planete, o pot face AICI.

 

 

- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996 - Redactor Playtech din 23 iunie 2021 - Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06. 2021 - Redactor, ... vezi toate articolele