17 aug. 2023 | 14:25

Descoperire fabuloasă a oamenilor de știință: Care este vârsta Galaxiei Maisie

ACTUALITATE
Descoperire fabuloasă a oamenilor de știință: Care este vârsta Galaxiei Maisie

La 390 de milioane de ani după Big Bang, nu este atât de veche pe cât se estima inițial.

Astronomii au folosit instrumente avansate pentru a calcula o vârstă mai precisă a galaxiei lui Maisie, descoperită de telescopul spațial James Webb (JWST) în iunie 2022. Deși sistemul stelar nu este atât de vechi pe cât se estima inițial, este încă unul dintre cele mai vechi înregistrate. , de la 390 de milioane de ani după Big Bang, ceea ce face ca acesta să aibă o vechime de aproximativ 13,4 miliarde de ani. Este cu doar 70 de milioane de ani mai tânăr decât JADES-GS-z13-0, cel mai vechi sistem cunoscut actual.

O echipă condusă de astronomul Steven Finkelstein de la Universitatea Texas din Austin a descoperit sistemul vara trecută. (Numele „Galaxia lui Maisie” este o odă pentru fiica lui, deoarece au văzut-o de ziua ei.) Grupul a estimat inițial că au trecut doar 290 de milioane de ani de la Big Bang, dar analiza galaxiei cu echipamente mai avansate a arătat că este vorba despre 100 de ani. milioane de ani mai vechi decât atât. „Lucrul interesant despre galaxia lui Maisie este că a fost una dintre primele galaxii îndepărtate identificate de JWST și, din acel set, este prima care a fost confirmată spectroscopic”, a spus Finkelstein.

O descoperire senzațională

Confirmarea spectroscopică a venit datorită spectrografului JWST Near InfraRed (NIRSpec) realizat de Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS). NIRSpec „împarte lumina unui obiect în multe frecvențe înguste diferite pentru a identifica mai precis structura chimică, puterea termică, luminozitatea intrinsecă și mișcarea relativă”. Redshift – mișcarea luminii către lungimi de undă mai lungi (mai roșii) pentru a indica mișcarea departe de observator – a deținut cheia pentru o datare mai precisă decât estimarea originală bazată pe fotometrie. Instrumentele avansate au atribuit o deplasare către roșu de z=11,4 galaxiei lui Maisie, ajutându-i pe cercetători să stabilească estimarea revizuită de 390 de milioane de ani după Big Bang.

Astronomii au examinat și CEERS-93316, o galaxie estimată inițial la 235 de milioane de ani înainte de Big Bang – ceea ce ar fi făcut-o uimitor de veche. După ce a studiat acest sistem, a dezvăluit o deplasare către roșu de z=4,9, ceea ce îl plasează la doar un miliard de ani după Big Bang. Prima estimare greșită despre CEERS-93316 a fost de înțeles: galaxia a emis o cantitate neobișnuită de lumină în benzi de frecvență înguste asociate cu oxigenul și hidrogenul, făcând-o să pară mai albastră decât era.

Finkelstein atribuie ratarea la ghinion. „Acesta a fost un fel de caz ciudat”, a spus el. „Din multe zeci de candidați cu deplasare către roșu mare care au fost observați spectroscopic, acesta este singurul exemplu în care adevărata deplasare către roșu este mult mai mică decât estimarea noastră inițială.” Finkelstein a adăugat: „Ar fi fost cu adevărat dificil să explic modul în care universul ar putea crea o galaxie atât de masivă atât de curând. Așadar, cred că acesta a fost probabil cel mai probabil rezultat, pentru că a fost atât de extrem, atât de strălucitor, la o deplasare atât de mare spre roșu.

Echipa CEERS evaluează acum aproximativ 10 sisteme care ar putea fi mai vechi decât galaxia lui Maisie.