Cum ar trebui să îți legi șireturile, de fapt. Cercetătorii fac lumină în acest „mister”
Vești noi pentru toți cei care își leagă șireturile (adică toată lumea). Se pare că ai făcut acest lucru greșit toată viața ta, conform oamenilor de știință.
Metoda pe care mulți dintre noi o folosesc, odată ce ai trecut de stadiul urechilor de iepuraș, este sistemul de a crea o buclă, apoi de a învălui cealaltă buclă pe prima – sau ceva în acest sens.
Aceasta, după cum a arătat un studiu publicat în Proceedings of the Royal Society A în 2017, este o modalitate greșită de a-ți lega șireturile.
„Observarea nodului șiretului pantofilor a arătat că eșecul este inevitabil”, a scris echipa de cercetători în lucrarea lor. „Observațiile indică o defecțiune determinată de interacțiunea complexă dintre deformarea indusă de impact a centrului nodului, balansarea dinamică a mișcării de mers și forțele inerțiale ale șireturile și capetele libere ale nodului”, au completat ei.
Potrivit echipei de oameni de știință, impactul pantofului pe podea poate slăbi nodul, în timp ce capetele slăbite ale nodului, produse de picioarele care se balansează, îl slăbesc și mai mult, înainte de a se desface complet, evident.
„După cum s-a demonstrat folosind filmări video cu încetinitorul și o serie de experimente, eșecul nodului are loc în câteva secunde”, adaugă echipa.
Echipa a mai scris că ar avea nevoie de studii suplimentare privind materialul șiretului, înainte de a trage concluzia finală.
Care este metoda ideală de a-ți lega șireturile
Însă, există o cale mai bună? Din fericire, da, și este asemănătoare cu modul în care îți faci nodul acum.
Echipa a fost inspirată să-și scrie lucrarea după ce a vizionat un Ted Talk unde a fost prezentat modul în care un nod ar putea să nu se mai desfacă.
„După cum se dovedește, există o formă puternică și o formă slabă a acestui nod”, a explicat Terry Moore, în Ted Talk, „și am fost învățați forma slabă”.
Potrivit lui Moore, dacă legi nodul și fundițele se aliniază pe partea lungă a pantofului, atunci aceea este metoda greșită.
„Dar să nu vă faceți griji. Dacă o luăm de la capăt și pur și simplu mergem în cealaltă direcție în jurul arcului, obținem forma puternică a nodului.
Și dacă trageți buclele sub nod, veți vedea că arcul se orientează de-a lungul axei transversale a pantofului”, a continuat el. „Acesta este un nod mai puternic”, a ținut să concluzioneze acesta.