17 aug. 2023 | 07:43

Se recalculează 5 milioane de pensii, toți pensionarii români sunt afectați. Anunțul așteptat în România

ACTUALITATE
Se recalculează 5 milioane de pensii, toți pensionarii români sunt afectați. Anunțul așteptat în România

De aproximativ un an, autoritățile române, în frunte cu Casa de Pensii Publice lucrează la recalcularea pensiilor românilor, un efort care ar trebui să se reflecte într-o serie de majorări pentru cei mai vulnerabili dintre conaționali.

Recalcularea pensiilor face subiectul unei Ordonanțe de Urgență inițiate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, după cum a atras atenția ministrul Simona Bucur – Oprescu. Pentru facilitarea efortului logistic de o magnitudine fabuloasă, la Casele de Pensii teritoriale se fac angajări masive, aproximativ 1.000 de posturi.

Așa devii bugetar și ajuți pensionarii României

Conform proiectului aflat în dezbatere publică, până la 31 august 2024, se va prelungi termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale. Cu alte cuvinte, continuă recrutarea la CNPP.

Persoanele nou angajate vor avea ca scop recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii, eficientizarea operațiunilor, dar și interacțiunea cu servicii electronice avansate. În acest scop, Casele de Pensii din fiecare colț al României au scos la concurs 1000 de posturi noi care se ocupă prin concurs.

Atribuțiile noilor angajați sunt definite prin proiectul de lege și începe prin a insistat pe faptul că aceștia trebuie să determine stagiile de cotizare și numărul de puncte pentru perioadele de vechime în muncă înregistrate înainte de 1 aprilie 2001. La final, tinerii angajați trebuie să emită decizii de pensie în sistem centralizat și să le transmită pe acestea către Casele teritoriale de Pensii pentru a fi verificate, îndosariate, împlicuite și transmise către pensionari.

O parte importantă din acest efort vizează dosarele de pensii care vin din vechiul sistem al agricultorilor. În acest scop, se va determina numărul de puncte în concordanță cu noua formulă de calcul a pensiilor. Și în cazul acestora din urmă, se vor emite și ulterior transmite deciziile de pensii către seniori.

“Art. 5 -(1) Prin derogare de la prevederile art. 1, termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale se prelungeşte până la data de 31 august 2024 personalul desfășurând activități în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii în vederea eficientizării operaționale și serviciile electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare și recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii conform Planului Național de Redresare și Reziliență din cadrul R6.

Reforma sistemului public de pensii, Investiția 10., Jalon 240 -Sistemul informatic din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice și I9. Susținerea procesului de evaluare a dosarelor de pensii aflate în plată, Jalon 239 -Toate dosarele de pensii recalculate“, se arată în proiectul de lege.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele