17 aug. 2023 | 07:30

Se schimbă legea pentru pensionarii României. Milioane de români, afectații direct. Cât mai poți cumpăra vechime la pensie

ACTUALITATE
Se schimbă legea pentru pensionarii României. Milioane de români, afectații direct. Cât mai poți cumpăra vechime la pensie

Cel puțin în teorie, românii care vor să-și completeze stagiul de cotizare la pensie mai au până pe 31 august cumpere vechime. În realitatea, sunt șanse mari ca termenul să fie prelungit, există un proiect în acest sens.

În urmă cu câțiva ani, autoritățile române au introdus în legislația autohtonă un mecanism pentru achiziția de vechime la pensie. Acesta era menit să facă viața mai ușoară și să faciliteze obținerea unui trai decent la bătrânețe de către persoanele care au ajuns la vârsta pensionării legale, dar nu au nici măcar un stagiu de cotizare minim, de 15 ani. În orice caz, de la 1 septembrie 2023, acesta procedeu va fi imposibil, dacă nu cumva, între timp, se mută termenul al 31 decembrie 2024, după cum se vehiculează de câteva zile.

Ce trebuie să știe românii care vor să cumpere vechime la pensie

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se arată în actul normativ aflat în vigoare.

În ceea ce privește valoarea contribuției pe care trebuie să o achite românii, aceasta este legată de salariul minim pe economie, în valoare de 3000 de lei de la 1 ianuarie 2023. Astfel, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei, cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Așadar, contribuția la sistemul public de pensii va fi, anul acesta, de 9.000 de lei pe an. Banii se pot plăti toți odată sau eșalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele