A fost descoperită o nouă specie: Are nume de fruct și înfățișare de extraterestru
Cercetătorii care navighează în oceanul în apropiere de Antarctica au descoperit o nouă specie care pare desprinsă din filmele cu extratereștrii în fotografii – dar au numit-o după un fruct.
Steaua cu pene de căpșuni din Antarctica este o creatură marină cu 20 de așa-numite „brațe” – unele zguduite, altele pline de pene – și poate avea în total până la opt inchi lungime, a spus Greg Rouse, profesor de biologie marină la Universitatea din California.
Rouse a fost coautor al lucrării despre noua specie împreună cu cercetătorii Emily McLaughlin și Nerid Wilson, publicând descoperirile lor în Invertebrate Systematics luna trecută.
Creatura asemănătoare extratereștrilor nu pare să arate ca o căpșună la început. Dar dacă măriți corpul său – un nob mic la vârful tuturor acelor brațe – seamănă cu dimensiunea și forma fructului.
Specia pene de mare
Denivelările circulare de pe corpul stelei sunt acolo unde ar trebui să fie ciri – șirurile mai mici asemănătoare tentaculelor care ies din bază -, dar au fost îndepărtate pentru a arăta punctele de atașare, a spus Rouse.
„Am luat o grămadă de cirri, astfel încât să puteți vedea părțile de care sunt atașați și asta arată ca o căpșună”, a spus el.
El a adăugat că ciri au gheare mici la capăt care sunt folosite pentru a se ține de fundul mării.
Așa-numitele brațe sunt părțile mai lungi, asemănătoare cu pene, ale stelei din pene de căpșuni din Antarctica prezentate în imagine. De obicei, sunt răspândite, a spus Rouse, și ajută la mobilitatea creaturii.
Denumirea oficială a noii specii este Promachocrinus fragarius. Aparține clasei Crinoidea, care include stele de mare, arici de mare, dolari de nisip și castraveți de mare și este un tip de stea cu pene – de unde și numele mai puțin formal „stea cu pene antarctice”. Fragarius derivă din cuvântul latin „fragum”, care înseamnă căpșuni, conform lucrării.
Profesorul a spus într-un interviu că inițial a existat o singură specie sub grupul de stele cu pene antarctice – Promachocrinus kerguelensis.
O specie interesantă
Dar trăgând o plasă de-a lungul Oceanului de Sud, în căutarea mai multor mostre ale acestor creaturi, echipa de oameni de știință din Australia și SUA a identificat patru noi specii care se pot încadra în grupul de stele cu pene antarctice.
Steaua din pene de căpșuni din Antarctica se remarcă în special prin numărul de „brațe” pe care le are. „Majoritatea stelelor cu pene au 10 brațe”, a spus Rouse.
Rouse a adăugat că poziția tipică a unei stele cu pene este aceea de a avea „brațele” întinse și în sus, în timp ce ciri sunt îndreptați în jos.
Odată cu această descoperire, cercetătorii ar putea adăuga opt specii în categoria de stele cu pene din Antarctica, adăugând cele patru noi descoperiri și „reînviind” animale descoperite anterior despre care se credea inițial că sunt propria lor specie, a spus Rouse.
„Așa că am trecut de la o specie cu 20 de brațe la acum opt specii – șase cu 20 de brațe și două cu 10 brațe sub numele de Promachocrinus”, a spus Rouse.
Potrivit lucrării, steaua cu pene de căpșuni din Antarctica a fost găsită undeva între 215 de picioare și aproximativ 3.840 de picioare sub suprafață.
Cercetătorii au recunoscut în lucrarea lor „aspectul de altă lume a mișcărilor de înot ale stelelor cu pene”.
Dar găsirea de noi specii în general nu este un fenomen rar, a spus Rouse, adăugând că laboratorul său de la Instituția Scripps de Oceanografie a universității numește până la 10 până la 15 specii pe an.
„Găsim multe specii. Problema este cantitatea de muncă necesară pentru a le numi”, a spus el.