11 aug. 2023 | 16:59

Cea mai prețioasă informație pentru cei care urmează să iasă la pensie. Ce ar trebui să facă fiecare român

ACTUALITATE
Cea mai prețioasă informație pentru cei care urmează să iasă la pensie. Ce ar trebui să facă fiecare român

Un consultant financiar spune că atunci când te apropii de vârsta de pensionare trebuie să cântărești o mulțime de factori diferiți înainte de a decide că ești pregătit. Economiile făcute înainte de pensie trebuie să fie foarte serioase. Unii spun că ar trebui să economisești cel puțin de zece ori salariul anual până la vârsta de pensionare.

Cum să îți asiguri traiul la pensie

Alții spun că ar trebui să poți trăi confortabil din aproximativ 4% din investițiile tale în fiecare an de pensie, permițându-ți astfel să acoperi cheltuielile timp de aproximativ 30 de ani.

Regula celor 4% este o bună regulă de bază dacă intenționați să cheltui aceeași sumă de bani în pensie ca și acum. 

Un consultant financiar care s-a pensionat la 49 de ani recomandă să începi prin a construi un buget estimat al cheltuielilor pentru anii de pensie.

Evident, o pensie plină de călătorii frecvente este mai scumpă decât să stai acasă și să petreci timp cu familia, deci va trebui să economisești mult mai mulți bani dacă decizi să faci primul lucru. În caz contrar, riști să epuizezi economiile înainte de timp.

Odată ce ai o estimare a bugetului anual de pensie, înmulțește-l cu 25. Acesta este un obiectiv de economisire destul de precis pentru a îți asigura pensia. Aceasta este doar o estimare și este mai bine să economisești prea mult pentru pensie decât prea puțin.

Fă-ți un fond pentru cheltuieli neprevăzute

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poate face un pensionar este să nu aibă un fond de urgență. 

Un loc excelent pentru a ține fondul de urgență este un cont de economii cu dobândă ridicată, care permite banilor să câștige în siguranță dobândă în timp ce beneficiezi de protecție.