Record negativ. De câte firme s-a ales praful în prima jumătate a acestui an
A fost înregistrat un record negativ al ultimilor 15 ani în privința numărului de firme dizolvate în prima jumătate a anului în curs. S-a ales praful de un total de afaceri mai mare cu 18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize comunicate de compania Sierra Quadrant, specializată în administrare şi lichidare.
Câte firme au fost dizolvate în prima jumătate a anului 2023
Numărul firmelor ce au fost dizolvate în prima jumătate a anului 2023 a fost de 19.442, în creştere cu 18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (16.447). Recordul precedent a fost înregistrat în anul 2018, când au fost dizolvate 18.570 de firme.
”Cele mai multe firme dispărute din mediul economic sunt din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (5.401), în creştere cu 6,3% faţă de perioada similară din 2022″, arată documentul.
De asemenea, conform analizei, numărul firmelor în dificultate, adică în diverse stadii de insolvenţă, radiere, suspendare a activităţii sau dizolvate, a depăşit 64.000. Acesta reprezintă un record al ultimilor patru ani.
”Creşterea preţurilor, scăderea consumului, reducerea activităţii economice şi accentuarea fenomenului de dezintermediere au făcut ca economia să frâneze semnificativ cu consecinţe negative pe lanţurile de business. Posibila majorare a taxelor și impozitelor ar putea accentua semnificativ declinul activității economice”, potrivit analizei Sierra Quadrant.
Topul domeniilor de activitate cu cele mai multe companii radiate
Potrivit analizei, topul domeniilor de activitate cu cele mai multe firme radiate plasează, pe locul al doilea, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 1.915 firme (+33,9%), clasamentul fiind completat de sectorul construcţiilor, unde au fost înregistrate 1.796 firme radiate (+17,2%).
Locurile următoare în clasament sunt ocupate de: transport şi depozitare (1.491/+14,6%), Informaţii şi comunicaţii (1.195/ +61,2%) şi Hoteluri şi restaurante (1.127/ +17,5%).
La nivel regional, cele mai multe firme dizolvate au fost consemnate în Bucureşti (4.119), Cluj (1.004), Constanţa (892), Ilfov (870) şi Braşov (723). Cea mai mare creştere de firme dizolvate a fost înregistrată în Botoşani, de 118% (338).
„Aşa cum estimam la începutul anului, mediul de afaceri românesc resimte din plin efectele pe care le are inflaţia, creşterea costurilor operaţionale şi accentuarea fenomenului de dezintermediere. Business-ul a devenit, în multe domenii, un teren destul de arid în care rezistă doar cei care ştiu să îşi adapteze expunerile financiare, volumul de activitate şi mai ales cheltuielile operaţionale”, a afirmat Ovidiu Neacşu, partener coordonator Sierra Quadrant.
Datele Registrului Comerţului, citate în analiza Sierra Quadrant, arată că un număr de 7.938 de firme cu activitatea suspendată, faţă de 7.190 anul trecut (+10,4%) şi 6.043 în 2021. Cele mai multe firme cu activitatea suspendată sunt în Bucureşti (981), Cluj (562), Braşov (364) şi Iaşi (327).
”Inflaţia, reducerea creditului furnizor, limitarea accesului la creditare şi creşterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar şi scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populaţiei sunt principalele provocări în perioada următoare. Acestora se adaugă, bineînţeles, posibila majorare a taxelor şi impozitelor care va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcţiile şi comerţul”, arată analiza Sierra Quadrant.
Conform experților de la Sierra Quadrant, numărul firmelor cu probleme ar putea atinge în acest an un maxim al ultimilor ani, în contextul scăderii puternice a consumului, ca urmare a creșterii inflaţiei, scumpirii creditării şi accentuării blocajului financiar.