10 aug. 2023 | 11:10

Banii de la stat la care are dreptul fiecare locuitor, pentru un scop important. România se face de râs într-un clasament UE

ACTUALITATE
Banii de la stat la care are dreptul fiecare locuitor, pentru un scop important. România se face de râs într-un clasament UE

România se face de râs într-un clasament întocmit la nivelul Uniunii Europene referitor la banii alocați de stat pentru domeniul cercetare – dezvoltare, raportat la populație. Alocările guvernamentale din țară sunt de peste 15 ori mai mici decât media UE.

Câți bani alocă statul român pentru cercetare – dezvoltare pe locuitor

România a fost și anul trecut țara din Uniunea Europeană cu cele mai reduse alocări guvernamentale pentru domeniul cercetare – dezvoltare, raportat la populație. Suma alocată este de doar 17,6 euro pe locuitor, comparativ cu 262,7 euro, media UE. Adică de peste 15 ori mai mică.

De altfel, în comparație cu nivelul din urmă cu un deceniu, adică din 2012, an de criză financiară internațională, finanțarea din 2022, an fără restricții bugetare, a fost doar cu 3,3 euro mai mare. Ca procent din PIB, finanțarea s-a înjumătățit aproape, de la 0,21%, la 0,12%.

Cea mai mare sumă de bani ce a fost acordată domeniului cercetare – dezvoltare, ce este important pentru creșterea economică, între anii 2012 și 2022 a fost de 24,10 euro, în anul 2016, în timpul Cabinetului tehnocrat Dacian Cioloș.

„Statisticile privind alocările bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare (GBARD) în Uniunea Europeană oferă date ce măsoară sprijinul guvernamental pentru activitățile de cercetare și dezvoltare (R&D) și, prin urmare, informează despre prioritățile pe care guvernele le acordă diferitelor activități de finanțare publică de cercetare și dezvoltare”, a explicat Eurostat.

GBARD acoperă atât cercetarea – dezvoltarea finanțată de Guvern și realizată în instituții de stat, cât și finanțarea acordată pentru companii, învățământ superior și organizații private non-profit.

Câți bani alocă alte țări din UE și Europa

În tot acest timp, țările din regiune și-au dublat fondurile alocate domeniului cercetare – dezvoltare. Bulgaria a ajuns în 2022 la suma de 27,30 de euro pe cap de locuitor. Letonia a ajuns la 49,60 euro; Ungaria la 62 de euro; iar Polonia la 69,40 de euro. Cehia aloca anul trecut 151,20 de euro, iar Slovenia 149,10 euro.

Pe primele locuri din Europa se află trei state care nu sunt membre UE – Elveția, Islanda și Norvegia. Acestea sunt singurele cu alocări de peste 700 de euro pe locuitor. Primele două depășesc și plafonul de 800 de euro.

La nivelul Uniunii Europene, cea mai mare alocare pentru cercetare – dezvoltare raportată la populație aparține Luxemburgului, cu 661,6 euro. În top urmează Danemarca (529,1 euro), Germania (517,6 euro) și Țările de Jos (440,7 euro).