Experimentul astronauților care va revoluționa astronomia și călătoriile pe Lună și Marte: ce vor să facă oamenii de știință
Experimentul ISS va ajuta oamenii de știință să descopere cum să păstreze temperatura răcoroasă a astronauților în spațiu. La urma urmei, omenirea va experimenta temperaturi extreme pe Lună și Marte.
Pe 4 august, cea de-a 19-a misiune de aprovizionare a lui Northrop Grumman pentru ISS a sosit în laboratorul care orbitează, transportând nu doar necesitățile pentru locuitorii săi, ci și un experiment de care ar putea beneficia foarte mult viitoarele colonii umane din afara planetei noastre.
Mai exact, misiunea va avea la bord un modul cu hardware care ne-ar putea ajuta să înțelegem modul în care sistemele de încălzire și aer condiționat pot funcționa la gravitație redusă și la temperaturile extreme observate pe Lună și Marte. Temperaturile din timpul zilei în apropierea ecuatorului lunar, de exemplu, ajung la 121 de grade Celsius, ceea ce este mai mare decât punctul de fierbere al apei. Noaptea, temperaturile ajung la – 97 de grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură înregistrată de pe Pământ a fost de – 58 de grade Celsius, în 1983.
În ce constă experimentul astronauților în spațiu
Hardware-ul a fost proiectat și construit de oameni de știință și ingineri de la Universitatea Purdue și Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland. Acesta va permite oamenilor de știință de la Purdue să efectueze a doua parte a experimentului lor de fierbere și condensare în flux (FBCE), care colectează date la bordul ISS din 2021. Ei au terminat deja de colectat date pentru prima parte a studiului lor, care se concentrează pe măsurarea efectelor gravitației reduse asupra fierberii. Această parte se va concentra acum pe investigarea modului în care funcționează condensul într-un mediu cu gravitație redusă.
Issam Mudawar, profesorul Purdue responsabil de experiment, a explicat: „Am dezvoltat o înțelegere de peste o sută de ani a modului în care sistemele de căldură și răcire funcționează în gravitația Pământului, dar nu știm cum funcționează în imponderabilitate”.
Echipa sa a publicat peste 60 de lucrări de cercetare privind reducerea gravitației și a fluxului de fluid din datele pe care le-au colectat până acum și se află în plină pregătire. Ei cred că, pe lângă furnizarea informațiilor necesare pentru a permite coloniilor umane să trăiască pe Lună și pe planeta roșie, experimentul lor ar putea oferi, de asemenea, înțelegerea științifică pentru a permite navelor spațiale să călătorească pe distanțe mai mari și să se alimenteze pe orbită.