09 aug. 2023 | 15:27

Diferența de câștig între depozitele bancare online și cele offline: pierzi bani frumoși la unul

ACTUALITATE
Diferența de câștig între depozitele bancare online și cele offline: pierzi bani frumoși la unul

Una dintre cele mai rapide și simple modalități prin care poți să-ți protejezi banii de devalorizare, în perioadele în care inflația e puternică, e reprezentată de deschiderea unui depozit bancar.

Practic, vorbim despre un cont în bancă, deschis la instituție pe care o alegi singur, unde-ți depui economiile.

Depozitele cele mai avantajoase, adică unde primești dobânda cea mai ridicată, sunt constituite de obicei pe perioade mai lungi de timp. De exemplu, ai mari șanse să primești o dobândă mult mai avantajoasă pentru un depozit constituit pentru 3 ani, decât pentru șase luni, însă în ambele variante există o dobândă ce variază de la bancă la bancă, dar și în funcție de alți factori precum moneda în care e constituit depozitul respectiv.

Detaliul despre dobânda la depozite, pe care doar cei cu „relații” în sistem îl cunosc

Aceste aspecte sunt deja informații pe care le cunosc majoritatea românilor care au măcar un cont bancar și un card atașat acestuia, însă puțini știu că dobânda la depozite poate să difere și în funcție de cum a fost deschis respectivul depozit. De exemplu, dacă e un depozit online sau offline.

„După o perioada de efervescență pentru depozitele online, sunt bănci care au renunțat la bonusurile acordate deponenților de la distanță. În acest moment, diferențele online-offline la lei sunt cuprinse între 0,15% și 1,75%.

Creșterea dobânzilor din ultima vreme nu a determinat în general o ajustare corespunzătoare a diferențelor între ofertele băncilor pentru depozitele constituite online și cele constituite în sucursala, deși altă era greutatea unui bonus de 0,2% când dobânda la termen era de 4% și altă când această urcase la 8%.

Dovadă că băncile nu mai sunt dispuse să supraliciteze pentru acest gen de produs în condițiile în care populația a deprins destul de bine modul de utilizare a aplicațiilor bancare pe desktop sau mobil”, potrivit unei analize Conso.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele