09 aug. 2023 | 12:12

Țara care a impus băncilor o taxă de 40% pe profitul din dobânzi. A provocat un șoc în toată Europa

ACTUALITATE
Țara care a impus băncilor o taxă de 40% pe profitul din dobânzi. A provocat un șoc în toată Europa

Italia a dat o lovitură surpriză băncilor sale și a provocat un șoc în întreaga Europă, stabilind o taxă unică de 40% pe profiturile obținute din creșterea ratelor dobânzilor, după ce i-a mustrat pe creditori pentru că nu au recompensat deponenții.

Taxă unică de 40% pe profiturile obținute din creșterea dobânzilor

Majorarea drastică a ratelor oficiale ale dobânzii a generat profituri record pentru bănci, deoarece costul împrumuturilor a crescut, în timp ce creditorii s-au abținut să plătească mai mult pentru depozite.

Acțiunile băncilor europene s-au prăbușit marți. Un indicator al băncilor din zona euro a scăzut cu 4,5% și era pregătit pentru cea mai mare scădere zilnică de la turbulențele din sectorul bancar din martie, când Credit Suisse s-a prăbușit.

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a lansat ideea la începutul anului, dar pare să se fi răzgândit în privința acestui plan. De atunci, însă, rezultatele proaste din primul semestru ale băncilor au readus problema în atenție și au determinat guvernul să acționeze în ajunul închiderii politice de vară, scrie CNN.

Toți principalii creditori italieni au raportat rezultate mult mai bune decât se așteptau pentru primele șase luni și și-au îmbunătățit perspectivele de profit datorită ratelor mai mari.

Creditorii din Italia au transferat deponenților în medie 12% din creșterea ratelor, față de 22% în zona euro, a calculat Jefferies.

„Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din primul semestru… pentru a realiza că nu vorbim de câteva milioane, ci… de miliarde”, a declarat vicepremierul Matteo Salvini într-o conferință de presă la Roma, luni seara târziu.

Indicele acțiunilor bancare din Italia a scăzut

Indicele acțiunilor bancare din Italia a scăzut marți cu 7,7%, liderul sectorului, Intesa Sanpaolo (IITSF), a coborât cu 8,4%, iar rivalul UniCredit (UNCFF)- cu 7%.

„Aceste intervenții guvernamentale în Europa nu contribuie la asigurarea stabilității necesare pentru a reduce prima de risc atașată zonei euro. Nu este doar un lucru italian, Spania a făcut același lucru anul trecut”, a declarat Gilles Guibout, șeful strategiilor de acțiuni la Axa Investment Managers din Paris.

Analiștii de la Bank of America au estimat că noua taxă ar putea costa băncile italiene între 2% și 9% din veniturile lor.