09 aug. 2023 | 13:55

Încă un presupus strămoș uman, descoperit: Este diferit față de tot ceea ce se știa

ACTUALITATE
Încă un presupus strămoș uman, descoperit: Este diferit față de tot ceea ce se știa

O echipă internațională de oameni de știință a descris o fosilă umană antică în China, diferită de orice alt specimen găsit până acum.

Nu seamănă nici cu descendența c eanderthalienii, nici cu denisovenii, nici cu noi, sugerând că versiunea noastră actuală a arborelui genealogic uman ar putea avea o ramură în plus.

Oamenii de știință, nedumeriți în legătură cu acest nou specimen

Oasele maxilarului, craniului și picioarelor aparținând acestui specimen care nu au fost încă clasificate, au fost descoperite în Hualongdong, în Asia de Est, în 2019.

În anii care au trecut de atunci, experții de la Academia Chineză de Științe (CAS) s-au luptat să potrivească rămășițele, astfel încât să-i găsească sursa specimenului.

Fața este structurată în mod similar cu cea a descendenței umane moderne, care s-a despărțit de Homo erectus cu 750.000 de ani în urmă, dar lipsa bărbiei individului seamănă mai degrabă cu cea a unui Denisovan, o specie dispărută din Asia care s-a despărțit de neanderthalieni în urmă cu mai bine de 400.000 de ani.

Lucrând alături de cercetători de la Universitatea Xi’an Jiaotong din China, Universitatea din York din Marea Britanie și Centrul Național de Cercetare a Evoluției Umane din Spania, cercetătorii de la CAS cred că au descoperit o descendență complet nouă, un hibrid între ramura care ne-a dat oamenii moderni și ramură.

Din punct de vedere istoric, multe fosile din Pleistocen care au fost găsite în China nu s-au încadrat în nicio linie. Ca rezultat, astfel de rămășițe sunt adesea explicate ca variații intermediare către umanitatea modernă.

Această interpretare destul de liniară, simplistă, este controversată și nu este acceptată pe scară largă. În timp ce Homo erectus a persistat în Indonezia până în urmă cu aproximativ 100.000 de ani, rămășițele care au fost găsite recent în China de Est dispun de o asemănare mai mare cu alte linii mai moderne de strămoșilor umani.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele