O nouă descoperire despre Marte i-a uimit pe oamenii de știință. Ce se întâmplă cu timpul pe Planeta Roșie
O nouă descoperire despre Marte i-a uimit pe oamenii de știință. Aceștia au analizat datele înregistrate de sonda InSight a NASA referitoare la cutremurele și proprietățile interne ale Planetei Roșii și au ajuns la o concluzie inedită despre cum trece timpul la suprafața acesteia.
Cum trece timpul pe planeta Marte
Oamenii de știință au reușit să afle că rata de rotație a planetei Marte crește cu 4 milisecunde de arc pe an. Aceasta înseamnă că, în fiecare an, ziua marțiană, numită Sol, se scurtează cu o fracțiune de milisecundă.
În prezent, o zi pe planeta Marte durează aproximativ 24 de ore și 37 de minute. Potrivit oamenilor de știință, peste câteva zeci de mii de ani, planeta Marte și Pământul vor avea o zi de aceeași lungime.
Datele au fost colectate de către Rotation and Interior Structure Experiment sau RISE. Acesta a fost compus dintr-un transponder radio și antene care au folosit semnale de la Deep Space Network (DSN) pentru a măsura cu precizie rotația planetei Marte și modul în care aceasta se modifică.
„Este foarte impresionant să putem obține această ultimă măsurătoare – și atât de precis. Am fost implicat de mult timp în eforturile de a obține o stație geofizică precum InSight pe Marte, iar rezultate precum acesta fac ca toate aceste decenii de muncă să merite”, a transmis cercetătorul principal al InSight, Bruce Banerdt de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
DSN sunt trei antene radio gigantice amplasate în Statele Unite ale Americii, Spania și Australia, pe care NASA le folosește pentru a comunica cu navele spațiale de dincolo de Lună.
Posibila cauză a schimbării în rotația planetei Marte
Lucrarea a analizat primele 900 de zile ale InSight pe Marte. Cercetătorii au trebuit să evalueze cu atenție sursele de zgomot, cum ar fi vântul solar și chiar umiditatea din atmosfera terestră. Schimbările în rotație nu au încă o cauză certă. Modificările în distribuția gheții ar putea fi de vină.
Măsurătorile le-au permis cercetătorilor să estimeze mai bine cât de mult se clatină planeta Marte. Cauza este nucleul lichid din interiorul planetei, a cărui dimensiune a fost deja estimată. Noua lucrare plasează raza nucleului între 1.790 și 1.850 de kilometri (1.112 și 1.150 de mile). Raza Planetei Roșii este de 3.390 de kilometri (2.106 mile). Datele implică, de asemenea, că ceva ciudat se întâmplă în adâncurile de sub suprafața planetei.
Conform celui de-al doilea autor al lucrării, Attilio Rivoldini de la Observatorul Regal din Belgia, datele RISE indică faptul că forma nucleului nu poate fi explicată doar prin rotația sa. Această formă necesită regiuni de densitate ușor mai mare sau mai mică îngropate adânc în manta.