Cele două exerciții care îți scad tensiunea arterială. Oamenii de știință le recomandă în fiecare zi
Dacă ți s-ar spune să faci mai multe exerciții fizice pentru a îți scădea tensiunea arterială, ai putea crede că trebuie să scoți greutățile. Dar o cercetare publciată recent a descoperit că exercițiile într-o poziție statică, cum ar fi plankul, sunt de fapt cea mai bună modalitate de a reduce tensiunea arterială.
Exercițiul care scade tensiunea arterială
Acest tip de exerciții „izometrice” implică contractarea unui anumit mușchi sau grup de mușchi și menținerea acestuia, astfel încât lungimea mușchiului să nu se schimbe pe parcursul exercițiului.
Dar scăderea tensiunii arteriale este doar unul dintre beneficiile pe care le aduce acest tip de exerciții.
Acestea îmbunătățesc sănătatea inimii. Lucrarea recentă a lui Jamie a analizat 270 de studii controlate randomizate care au implicat în total peste 15.000 de participanți. Acesta a constatat că cel mai bun mod de a reduce tensiunea arterială a fost efectuarea în medie a trei sesiuni izometrice pe săptămână, scrie sciencealert.
Fiecare sesiune a constat în patru reprize de câte două minute de exerciții izometrice, cu o perioadă de odihnă de unu până la patru minute între ele. Reducerea tensiunii arteriale rezultată a fost comparabilă cu cea observată la persoanele care iau medicamente standard pentru tensiune arterială.
Grupul de cercetare al lui Jamie a demonstrat, de asemenea, că exercițiile izometrice îmbunătățesc funcția, structura și mecanica inimii noastre, sănătatea sistemului vascular și performanța sistemului nervos autonom. Toate aceste schimbări sunt importante pentru o bună sănătate cardiovasculară și un risc mai mic de îmbolnăvire.
Ajută la remedierea dezechilibrelor musculare
Este obișnuit ca mușchii de pe o parte a corpului tău să fie mai puternici decât cealaltă. Cunoscută sub numele de dominanță a membrelor, acest lucru se întâmplă parțial din cauza a ceva numit lateralitate, preferința noastră de a folosi o parte a corpului în detrimentul celeilalte.
Se poate întâmpla, de asemenea, ca urmare a adaptării corpului la cerințele sporturilor (sau ale altor activități) care necesită abilități care solicită mai mult o parte a corpului, cum ar fi fotbalul, voleiul și baschetul.
Deși, de obicei, nu este nimic în neregulă ca mușchii de pe o parte a corpului să fie mai puternici decât pe cealaltă, acest lucru poate crește riscul de accidentare și poate afecta, de asemenea, performanța unui sportiv.
Dar efectuarea de exerciții izometrice unilaterale (unilaterale) – cum ar fi split squat sau plank lateral – poate ajuta la reducerea diferențelor de forță între membre, deoarece acestea vizează o parte a corpului.
Exercițiile izometrice sunt adesea folosite ca parte a programelor de reabilitare de fizioterapie și terapie sportivă pentru persoanele care se recuperează în urma unor leziuni musculo-scheletice. Acest lucru se datorează faptului că ele pot fi efectuate cu mobilitate limitată și în cazul în care durerea poate fi un factor limitativ.