Marea „răzgândeală” privind taxele mărite? Politicienii s-au întors la 180 de grade, peste noapte. Declarații greu de înțeles
Știm cu toții faptul că zilele trecute Guvernul ne-a prezentat un plan de reducere a deficitului bugetar, concentrat pe creșterea poverii fiscale pe firme, angajați, liber profesioniști, investitori, dar și pe unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice. Ei bine, cele mai recente declarații de la Palatul Victoria emană multă ezitare.
Guvernului, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, pare să nu-i mai fie deloc pe plac strictețea care ne e impusă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ni se cere încadrarea într-un deficit bugetar de doar 4,4% din PIB, o cifră ireală pentru ai noștri.
Din nefericire pentru noi, dacă nu vom reuși să îndeplinim cerințele europenilor, riscăm să pierdem fonduri esențiale pentru dezvoltarea și relansarea economică a României.
Tocmai din acest motiv, Ciolacu spune că încearcă renegocierea PNRR, adică să obținem de la Comisia Europeană niște condiții mai flexibile. Însă ce se va întâmpla dacă nu vom reuși? Vom fi nevoiți să fim și mai împovărați fiscal, să suportăm taxe și impozite atât de mari, încât să putem acoperi gaura uriașă până când ajungem la un deficit de doar 4,4% din PIB? Ar fi, fără îndoială, o catastrofă pentru buzunarul omului de rând, dar și pentru firme, care deja spun că sunt cu un picior în pragul falimentului.
S-au răzgândit politicienii privind taxele și impozitele mărite? Declarații surprinzătoare de la vârful Guvernului
De asemenea, o altă declarație bizară a premierului e referitoare la faptul că nu va impune o creștere de taxe, deși în cele 52 de măsuri fiscale prezentate există o creștere a poverii.
„PNRR este structurat greșit, nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR – de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august.
Dacă în acest moment nu se face o reformă administrativă în paralel cu o reformă de reducere a unor excepții fiscale (toate excepțiile însumează 75 miliarde lei), România fără nici o măsură în acest moment va ajunge la un deficit mai mare de 6,2% din PIB. Automat va duce la stoparea fondurilor europene și la instabilitate politică”, a spus Ciolacu, la Aleph News.
Pe de altă parte, cresc și tensiunile între partenerii de guvernare. ”Dacă liberalii nu înțeleg situația și ce e în joc, eu îmi pun mandatul pe masă și mergem la alegeri. Am și eu răbdarea mea. Jocul e peste capul lui Ciolacu și al lui Ciucă, ce se joacă în acest moment regional. Am și eu răbdarea mea. Nu-și asumă, mi-am pus mandatul pe masă, să vină ei, cu USR-ul și să conducă țara”, a mai spus Ciolacu la Aleph News.