08 aug. 2023 | 11:55

Google luptă contra analfabetismului funcțional. Cum intervine inteligența artificială

ACTUALITATE
Google luptă contra analfabetismului funcțional. Cum intervine inteligența artificială

Google țintește spre Grammarly cu o funcție adăugată recent la Căutare. Serviciul include acum un verificator gramatical, care poate analiza construcția unei fraze sau a unei propoziții și poate oferi sugestii în cazul în care ai greșit ceva.

Dacă introduci, spre exemplu, o expresie precum „verificare gramatică”, se va asigura că instrumentul se activează, așa cum subliniază 9to5 Google, astfel încât să te învețe să scrii corect.

În cazul în care instrumentul va observa o greșeală, inclusiv una de ortografie, Google va rescrie propoziția și va indica ce este diferit. Vei putea copia cu ușurință fraza sau propoziția corectată trecând cu mouse-ul peste ea.

Dacă gramatica ta este perfectă, instrumentul îți va oferi o bifă verde.

Intrumentul de la Google este alimentat de inteligența artificială

Deloc surprinzător, acesta este alimentat de inteligență artificială. S-ar putea să nu fie întotdeauna exact, mai ales dacă îi ceri să revizuiască o frază sau un fragment, în loc de o propoziție întreagă.

Dacă observi ceva în neregulă în legătură cu o sugestie sau vrei să ajuți sistemul, poți lăsa oricând un feedback.

Instrumentul va fi disponibil doar în limba engleză deocamdată, dar bănuim că, în lunile următoare, ar putea fi extins și pentru alte limbi.

Desigur, Google oferă instrumente asemenea în Gmail și Google Drive de mult timp, drept pentru care introducerea unuia la Căutare face foarte mult sens.

Cu toate acestea, mulți oameni se concentrează doar pe cuvintele cheie atunci când caută ceva pe Google și nu scriu propoziții complete sau fraze corecte din punct de vedere gramatical, astfel că va mai dura puțin până când sistemul se va alinia și va funcționa corespunzător.

AI va trebui să ghicească dacă cineva dorește ca gramatica să îi fie verificată sau nu.

Chiar și așa, indiferent cât va dura până la perfecționarea sistemului, îmbunătățirea este una cât se poate de utilă și ar putea să reducă măcar un pic procentul de analfabetism funcțional din lume.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele