06 aug. 2023 | 09:39

Are 505 milioane de ani și 90 de tentacule asemănătoare cu degetele. Creatura care a uimit oamenii de știință

ACTUALITATE
Are 505 milioane de ani și 90 de tentacule asemănătoare cu degetele. Creatura care a uimit oamenii de știință

O fosilă veche de 505.000.000 de ani cu 90 de tentacule asemănătoare cu degetele i-a uimit pe oamenii de știință, care au spus că aceasta trebuie să fi fost un prădător acvatic eficient, strămoș al unei specii care în prezent are o reputație proastă.

Fosila ce i-a uimit pe cercetători

O fosilă numită Burgessomedusa phasmiformis este cea mai veche fosilă a unei meduze care înoată liber. Aceasta are 90 de tentacule. În general, fosilele meduzelor bine conservate sunt foarte rare, întrucât acestea sunt formate în proporție de aproximativ 95% din apă.

„Deși se crede că meduzele și rudele lor sunt unul dintre cele mai timpurii grupuri de animale care au evoluat, acestea au fost foarte greu de identificat în arhiva fosilă cambriană.

Această descoperire nu lasă niciun dubiu că meduzele înotau în acea perioadă”, a declarat într-un comunicat coautorul Joe Moysiuk, doctorand în Ecologie și Biologie Evolutivă la Universitatea din Toronto.

La Royal Ontario Museum (ROM) au fost studiate peste 170 de fosile de corpuri din șisturile cambriene Burgess Shale, Canada. Se crede că noua meduză avea o înălțime de aproximativ 20 de centimetri și 90 de tentacule scurte, asemănătoare unor degete.

Are 505.000.000 de ani si 90 de tentacule asemanatoare cu degetele. Creatura care a uimit oamenii de stiinta. ”Era un pradator eficient”

Meduza Burgessomedusa phasmiformis

Ce indiciu reprezintă tentaculele

Specimenele au fost găsite în cea mai mare parte în anii 1980 și 1990. Prezența tentaculelor la această specie sugerează că aceasta era o meduză prădătoare care înota liber și care ar fi putut ataca o pradă de dimensiuni considerabile.

”Găsirea unor animale atât de incredibil de delicate, conservate în straturi de rocă pe vârful acestor munți, este o descoperire minunată. Burgessomedusa contribuie la complexitatea rețelelor alimentare cambriene și, la fel ca Anomalocaris, care a trăit în același mediu, aceste meduze erau prădători înotători eficienți.

Acest lucru adaugă încă o altă descendență remarcabilă de animale pe care șisturile de Burgess au păstrat-o, cronică a evoluției vieții pe Pământ”, a declarat coautorul, doctorul Jean-Bernard Caron, Richard Ivey Curator of Invertebrate Palaeontology de la ROM.

Găsirea unei meduze de peste 500 de milioane de ani, care înoată liber și are un corp tipic în formă de clopot, îi ajută pe oamenii de știință să stabilească momentul în care ar fi putut evolua acest stil de viață.