02 aug. 2023 | 16:24

Ungaria pune la zid companiile străine. Viktor Orban vrea ca firmele germane să dispară din țară

ACTUALITATE
Ungaria pune la zid companiile străine. Viktor Orban vrea ca firmele germane să dispară din țară

În Ungaria, companiile străine se plâng din ce în ce mai mult de încălcări masive ale legii de către autorități. Nici proprietarii străini nu mai sunt imuni la exproprieri.

Probleme pentru companiile străine din Ungaria

Tot mai multe companii străine din Ungaria raportează un sistem politic menit să le exproprieze. Se vorbește despre taxe speciale mari care afectează doar companiile străine în mod discriminatoriu, despre blocaje care le împiedică să se dezvolte, despre decrete care fixează prețurile și despre procurori publici care dispun neașteptat percheziții în casele angajaților companiilor străine.

Toate acestea se întâmplă în Uniunea Europeană, care privește aproape inactivă, scrie wirtschaft.eu.

Multe dintre companii ele au investit în Ungaria după prăbușirea Uniunii Sovietice. Altele au venit în anii 2000, mult înainte ca țara să devină o democrație iliberală sub conducerea prim-ministrului Viktor Orbán. Ele au investit, au beneficiat de taxe mici și de forță de muncă ieftină, iar în schimb aceste companii au creat multe locuri de muncă. Astfel, Germania a devenit un partener economic foarte important pentru Ungaria.

Odată cu ascensiunea lui Orbán, la început nu s-au schimbat prea multe pentru companii. Au observat, de asemenea, o schimbare: mass-media a fost cumpărată de oligarhi și pseudo-naționalizată, sistemul judiciar a fost subminat, prietenii și familia lui Orbán au fost ridicați în poziții importante. Cu toate acestea, țara a rămas fundamental atractivă pentru investitorii străini.

Punctul de cotitură s-a produs în 2021, un an după începerea pandemiei de corona. Orbán a folosit această ocazie pentru o veche ispravă: acum, și în 2023, poate guverna prin decret printr-o regulă de urgență. Guvernul poate prelungi starea de urgență fără aprobarea parlamentului.

Din jurul acestei perioade, situația a devenit tensionată și pentru companiile din Ungaria. În mod public, Orbán a anunțat, de asemenea, că economia trebuie să fie în mâinile ungurilor. Trebuie creați „campioni naționali”. Procentul de companii străine trebuie redus, spune Orbán în mod repetat în declarațiile publice.

E.ON, HeidelbergCement & Co: Gigantii DAX au probleme și ei. Heidelberg Materials a început să vândă ciment în Ungaria încă din anii 1990. În 2022, grupul DAX a primit o ofertă de preluare, pe care a respins-o. În schimb, s-a impus o taxă de 90% pe minerit pentru HeidelbergCement.

Acum, filiala ungară înregistrează pierderi. Prețurile produselor de ciment sunt acum mai mult sau mai puțin stabilite de stat. Cât de mult va putea continua compania este neclar.

„Dar suntem pregătiți să luptăm”, spune un manager de companie.

Probleme majore pentru companiile străine

Compania energetică E.ON a vorbit, de asemenea, despre problemele întâmpinate. În mai 2023, directorul executiv al EON Hungaria, Guntram Würzberg, a vorbit cu portalul ungar Portfolio.

La momentul respectiv, Würzberg a spus că sunt dispuși să investească un miliard de euro în modernizarea infrastructurii din Ungaria – cu condiția să existe „condiții de investiții rezonabile și corecte”. Un purtător de cuvânt a spus că existau „relații bune” cu guvernul.

Cu toate acestea, E.ON are probleme majore. În 2022, de exemplu, EON a fost obligat prin decret să furnizeze companiei de oțel Dunaferr, aflată în dificultăți economice, cu electricitate – „în mod practic gratuit”, spune Würzberg.

Pentru EON, acest lucru înseamnă acum pierderi în valoare de zece procente din venitul anual. Potrivit informațiilor, discuțiile despre posibile compensații nu au dus până acum la nimic.

Alte companii care doresc să rămână anonime au avut experiențe similare. Mai întâi a venit „oferta de preluare” pe care au respins-o, apoi a început hărțuirea lor. Sunt împiedicate să crească prin decrete de urgență. Se știe că procuratura a efectuat percheziții în birourile și în locuințele private ale unor angajați.