02 aug. 2023 | 14:35

Ciolacu anunță oficial noile măsuri pentru a strânge bani la buget. Ce trebuie să știe românii

ACTUALITATE
Ciolacu anunță oficial noile măsuri pentru a strânge bani la buget. Ce trebuie să știe românii

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, au prezentat oficial un pachet de peste 50 de măsuri care să acopere gaura de la buget. Cei doi au vorbit despre restructurări privind angajații la stat, reducerea de posturi și comasări, dar și diurne și vouchere de vacanță.

Peste 50 de măsuri care să acopere gaura bugetară

„Este prima reformă reală în ceea ce privește sistemul bugetar. E pentru prima oară când un guvern al României își asumă o astfel de abordare. Îmi asum în totalitate aceste reforme chiar dacă ele deranjează anumite persoane”, a spus șeful guvernului.

Cu privire la măsurile fiscale așteptate de români, ministrul de Finanțe a spus că acestea încă nu s-au decis în cadrul Coaliției. Boloș a vorbit despre facilitățile fiscale, spunând că se vor face modificări și în acest domeniu.

„Noi am adoptat facilități fiscale, foarte bine. Ce s-a întâmplat în realitate: au ajuns zone de optimizare fiscală. Ce înseamnă: cum să folosim facilitățile să mă ducă să nu plătesc bani la stat. Nu aștept aplauze. Nu este decizia lui Boloș, e decizia Coaliției”, a precizat ministrul de Finanțe.

Marcel Ciolacu a anunțat peste 50 de măsuri care au fost discutat în cadrul Coaliției și a vorbit despre „prima reformă reală privind sistemul bugetar”.

El a declarat că nu este vorba despre recesiune în România, ci de lucruri pe care țara noastră și le-a asumat în fața Comisiei Europene pentru a se crea un echilibru macroeconomic.

El a vorbit despre plafoane privind sporurile, care nu vor depăși salariul de bază, dar și despre faptul că nu putem avea „pensii speciale mai mari decât veniturile și pensionări la vârsta de 40 de ani”.

Măsurile anunțate de ministrul de Finanțe

Premierul a spus că își asumă în totalitate aceste reforme.

„Primul pas îl face statul pentru ce înseamnă partea de reduceri de cheltuieli publice. Este un plan de reducere a cheltuielilor cu două componente majore: prima legată de peformanță și a doua disciplina financiară.

Măsurile sunt pe patru paliere: autoritățile și sectorul public, companiile de stat și companii de subordonare locală- total personal angajat 250.000 de salariați care au costuri de 14 miliarde de lei – al treilea palier sunt instituțiile publice autonome, al patrulea palier e legat de consolidarea capacității instituționale a MF.

Reducerea numărului de secretari și subsecretari de stat cu 20% s-a decis la nivelul Coaliție Reducerea numărului de posturi vacante: avem în evidență 204.000 funcții vacante. Nu va putea funcționa un serviciu dacă nu sunt minim 10 persoane în subordine. Nu va funcționa o direcție generală dacă nu sunt minim 40.

Astfel funcția de șef de birou se desființează. Cumulul sporurilor nu mai poate depăși salariul de bază. Voucherul de vacanță era și indemnizația de vacanță: rămâne doar voucherul pentru cei cu sub 10.000 de lei brut. Voucherul costă statul 1,8 miliarde de lei”, a anunțat ministrul de Finanțe.

Totodată, el a vorbit și despre descentralizarea serviciilor publice de la nivel central: direcțiile de sport, cultură, DSP și inspectoratele școlare.

În companiile de stat se va reduce cu 50% numărul de consilieri ai directorilor generali și ai directorilor, iar numărul maxim de membri în Consiliile de Administrație și de supraveghere va fi de maxim 7 persoane.