02 aug. 2023 | 15:28

România, întrecută de Bulgaria. Domeniul în care diferența a crescut considerabil

ACTUALITATE
România, întrecută de Bulgaria. Domeniul în care diferența a crescut considerabil

România este întrecută de Bulgaria într-un clasament realizat la nivel mondial. Diferența dintre cele două țări a crescut considerabil față de cea care a fost înregistrată anul trecut, într-un domeniu important pentru economie.

Domeniul în care Bulgaria a depășit România

În Balcani, România este întrecută în continuare de Bulgaria, care ocupă locul I în clasamentul țărilor cu ecosisteme solide de startup-uri, potrivit unui raport ce a fost făcut de StartupBlink. Diferența de scor dintre cele două țări a crescut de la 9% în 2022 la 13% în acest an.

În ceea ce privește mediul de afaceri, România ocupă locul trei în Balcani, după Bulgaria și Croația, semn că există încă progrese de făcut în adoptarea unor reglementări favorabile pentru antreprenori.

La nivel mondial, după doi ani de îmbunătățire a poziției din clasamentul global, România a înregistrat un declin de trei poziții, ajungând pe locul 42 la nivel mondial, pierzându-și poziția în top 40 mondial.

La nivel european, România a pierdut trei locuri, ocupând acum locul 25, respectiv două locuri în Uniunea Europeană, unde se află în prezent pe locul 20, fiind depășită de Luxemburg și Letonia. Însă, România se află în continuare printre primele 10 țări din Europa de Est, deși a suferit o scădere de un loc, ajungând pe poziția opt.

România are 7 orașe în top 1000

Pe podiumul clasamentului global se află Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Israel, iar România are 7 orașe în top 1000. Cu toate acestea, țara nu are niciun ecosistem de startup-uri în top 100, dar se poate mândri cu un ecosistem în top 200 și două în top 400. În Europa de Est, România se evidențiază cu 4 ecosisteme în top 50.

Bucureștiul a pierdut două poziții la nivel mondial și s-a îndepărtat de top 100, clasându-se acum pe locul 110. În schimb, în Europa de Est și în cadrul UE, Bucureștiul și-a păstrat poziția a 8-a și, respectiv, a 20-a.

Capitala rămâne cel mai bine clasat ecosistem din Balcani și este principala destinație pentru startup-uri din România, având un scor de 6,4 ori mai mare decât orașul Cluj-Napoca, care ocupă locul 2 la nivel național.

Un punct remarcabil este că Bucureștiul este singurul ecosistem românesc clasat în primele 100 la nivel global în orice sector de activitate, depășindu-și performanța în domeniul Software & Data, unde ocupă locul 59 la nivel mondial. În schimb, Cluj-Napoca a coborât cu 20 de poziții la nivel global, dar a înregistrat un avans în Europa de Est, ocupând locul 24.

Pe de altă parte, Timișoara a ieșit din topul 600, înregistrând o scădere de 64 de locuri și clasându-se acum pe locul 606 la nivel global.

Cu toate acestea, Oradea a înregistrat cel mai mare salt la nivel național, avansând cu 138 de locuri și ajungând pe locul 620. Orașul a schimbat poziția cu Iași la nivel național și se află acum pe locul 4 în România.