Barbie stârnește controverse în Japonia: cum a fost posibil, reacția Warner Bros
Warner Bros, firma de producție resposabilă pentru Barbie, a prezentat scuze în urma incidentului în care un cont oficial al filmului a reacționat la meme-urile Barbenheimer cu imagini ce conțineau referințe la bombele atomice.
Unele dintre aceste imagini o ilustrau pe actrița Margot Robbie, care interpretează rolul lui Barbie, cu o coafură în formă de nor atomic. Contul oficial al filmului Barbie a răspuns în mod ironic: ”Acest Ken e un adevărat stilist”.
Barbie urmează să fie lansat în curând în Japonia
Filmul Barbie urmează să fie lansat pe 11 august în Japonia, cu cinci zile după ce se vor împli 78 de ani de la tragicul atac nuclear asupra orașului Hiroshima. Hashtag-ul #NoBarbenheimer a devenit un trend popular.
Alte imagini de tip meme, care au stârnit indignarea utilizatorilor japonezi de pe rețelele de socializare, includeau o scenă în care Cillian Murphy, care a jucat rolul lui Robert Oppenheimer, cunoscut ca părintele bombei atomice, o căra pe umăr pe Margot Robbie în timp ce orașul era în flăcări. Contul oficial al filmului Barbie a replicat: ”Va fi o vară memorabilă”.
Warner Bros Japonia a emis o declarație pe contul său oficial în care a afirmat că este „foarte regretabil faptul că contul oficial al filmului Barbie de la sediul central american a reacționat la postările fanilor grupului Barbenheimer, de pe rețelele de socializare”.
Platforma Twitter, recent redenumită în X, a adăugat ulterior note din partea comunității la postările inițiale pentru a evidenția contextul istoric al atacurilor cu bombă atomică asupra Japoniei.
Deși numărul exact al victimelor rămâne o estimare, se crede că în jur de 140.000 din cei 350.000 de locuitori ai orașului Hiroshima au pierit în explozia din 6 august 1945.
În plus, cel puțin 74.000 de persoane au murit în momentul bombardamentului orașului Nagasaki, trei zile mai târziu.
Radiațiile emise de bombe au dus la moartea a numeroși alți oameni, în anii care au urmat.
Un utilizator de pe platformele de socializare a scris: ”Bunicul meu se afla în Hiroshima cu doar câteva zile înainte ca bomba atomică să fie lansată. Printre cei care au pierit sub norul de ciuperci s-au numărat și mulți copii care erau de vârsta la care se puteau juca cu păpuși Barbie”.
Până în acest moment, distribuitorul filmului Oppenheimer nu a anunțat data exactă a lansării în Japonia.