01 aug. 2023 | 10:52

Bărbatul care a salvat milioane de bebeluși, timp de 60 de ani: de ce este important să donezi sânge, de fapt

ACTUALITATE
Bărbatul care a salvat milioane de bebeluși, timp de 60 de ani: de ce este important să donezi sânge, de fapt

Majoritatea oamenilor, când se pensionează, primesc laude și, poate, o petrecere. Un bărbat din Australia merită, cu siguranță, un pic mai mult decât atât.

James Harrison, cunoscut drept „Omul cu brațul de aur”, a donat sânge aproape în fiecare săptămână, timp de 60 de ani. După toate aceste donații, bărbatul australian în vârstă de 81 de ani s-a „retras” vinerea trecută, informează CNN.

a-salvat-mii-benelusi-donare-sange

James Harrison, donator de sânge timp de 60 de ani – foto: preluare CNN

A salvat mai bine de 2,4 milioane de copii

Potrivit Serviciului de Sânge al Crucii Roșii Australiane, el a ajutat la salvarea vieților a peste 2,4 milioane de copii australieni.

Sângele lui Harrison are anticorpi unici, care luptă împotriva bolilor și au fost utilizați pentru a dezvolta o injecție numită Anti-D, care ajută la lupta împotriva bolii Rhesus.

Această boală este o afecțiune în care sângele unei femei însărcinate începe să atace celulele sanguine ale bebelușului ei nenăscut. În cele mai grave cazuri, poate duce la leziuni ale creierului sau moartea bebelușilor.

Afecțiunea se dezvoltă atunci când o femeie însărcinată are sânge RhD negativ și copilul din pântec are sânge RhD pozitiv, moștenit de la tatăl său.

Totul a început când bărbatul a suferit o intervenție chirurgicală majoră la piept, când avea doar 14 ani, a spus Serviciul de Sânge al Crucii Roșii Australiane.

Donările de sânge i-au salvat viața, așa că s-a angajat să devină donator de sânge pe viață.

Câțiva ani mai târziu, medicii au descoperit că sângele său conținea anticorpul care ar putea fi folosit pentru a crea injecții Anti-D, așa că a trecut la donarea de plasmă sanguină pentru a ajuta cât mai mulți oameni.

Medicii nu sunt foarte siguri de ce Harrison are această grupă de sânge rară, dar cred că ar putea fi de la transfuziile pe care le-a primit la 14 ani, după operația sa. El este unul dintre cele 50 de persoane din Australia despre care se știe că au anticorpi, informează autoritățile.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele